Chińskie studio O-office renomę w kraju wyrobiło sobie dzięki genialnym modernizacjom opuszczonych i starych budynków. Można powiedzieć, że swoje działania mające na celu ożywienie ponurej i zaniedbanej architektury opanowali do perfekcji. Tak było i w przypadku ich najnowszego projektu.

O-office otrzymało zlecenie przebudowy starego budynku, w którym niegdyś mieścił się akademik na młodzieżowy hostel. Remont zaczął się od całkowitej przebudowy parteru na cele hotelowe. Wydzielono miejsce na usługi administracyjne, oraz dzięki wyburzeniu większości ścian uzyskano ogromną przestrzeń wspólną.

Układ reszty budynku pozostał bez zmian. Architekci postanowili zachować oryginalną betonową strukturę fasady, przekształcając ją za pomocą wystających czarnych skrzynek z blachy perforowanej. W skrzyniach tych umieszczono otwory okienne, dzięki czemu uzyskano we wnętrzu dodatkową przestrzeń. Surowy charakter elewacji ożywiono dzięki zastosowaniu różno-kolorowego szkła w dużych otworach okiennych na parterze. Oferują one widok z recepcji, kawiarni, lobby oraz kuchni. Wnętrze zostało również ożywione.

Posadzki betonowe w pomieszczeniach ogólnodostępnych dzięki renowacji nabrały nowego blasku, natomiast w pokojach ułożono terakotę o podobnym odcieniu szarości. Właściwie jedynymi akcentami kolorystycznymi są kolorowe przegrody oddzielające pokoje od reszty budynku. Ciężko nie przyznać, że całość jest bardzo spójna i dobrze przemyślana. Budynek otrzymał wiele nagród oraz wyróżnień, a biuro O-office w swym bogatym portfolio zyskał nowy budynek, którym może się chwalić na całym świecie. (ms)

informacje o projekcie:

architekci: O-office architects

grupa projektowa: mincong deng jingyu dong, xiaolin chen

lokalizacja: kuipeng road 106, dapeng new district, shenzhen, china
powierzchnia: 1800m2
ukończonie: december 2014
zdjęcia: Chaos.z