O-Tower to najnowszy wieżowiec, który powstał na deskach architektów z duńskiej pracowni BIG – Bjarke Ingels Group. Wieżowiec ma powstać w Hangzhou – mieście we wschodnich Chinach. O-Tower ma stać się główną siedzibą działu badań i rozwoju firmy OPPO specjalizującej się w produkcji smartfonów. 

O-Tower będzie należał w całości dla największej chińskiej firmy produkującej smartfony. Wewnątrz głównego lobby powstanie duży dziedziniec z panoramicznym widokiem na wybrzeże. Co ciekawe, dziedziniec ma być otwarty na mieszkańców Hangzhou.

Jak tłumaczą architekci z BIG: „wieżowiec został zaprojektowany w taki sposób, by jak najbardziej ograniczyć zużycie energii, a także wyrażenia głównej idei firmy OPPO jaką jest ciągłe dążenie do  innowacyjności poprzez połączenie „ziemi z niebem w ciągłej pętli współpracy”. 

BIG rozpoczął współpracę z OPPO na początku 2019 roku w celu opracowania projektu siedziby badawczo-rozwojowej i plan generalny zagospodarowania terenu wokół budynku. W ramach przebudowy otoczenia budynku powstanie park o powierzchni 10 000 m2, promenada biegnąca wzdłuż naturalnego jeziora, a także nowe drogi dojazdowe.

Budynek OPPO ma stać się dominantą otwierającą wjazd do nowo powstającej dzielnicy dedykowanej firmom z obszaru sci-tech. 

„Technologia w najlepszym wydaniu powinna być płynnym przedłużeniem życia. Nowa siedziba działu badawczo-rozwojowego OPPO jest ucieleśnieniem tej koncepcji, z łatwością mieszcząc się w malowniczych podmokłych terenach hangzhou, jednocześnie negocjując pomiędzy gęstą tkanką miejską z jednej strony, a naturalnym krajobrazem z drugiej. Będzie to architektoniczna manifestacja produktu OPPO” – powiedział Brian Yang, partner w firmie BIG.  Podczas opracowywania bryły wieżowca firma BIG zastanawiała się, jak stworzyć optymalne miejsca pracy z dużą ilością naturalnego światła, optymalizując jednocześnie zużycie energii. Poprzez przesunięcie południowej krawędzi budynku wokół centralnego dziedzińca, wewnętrzna fasada jest zacieniona. Architekci twierdzą, że zmniejszy to akumulacje promieniowani słonecznych nawet o 52%, co z kolei ograniczy zużycie energii, odblaski, refleksy i zanieczyszczenie światłem w okolicy. Pochyła płaszczyzna dachu pozwala również na stworzenie szeregu przestrzeni pustych o potrójnej wysokości oraz połączonych ze sobą tarasów, gdzie pracownicy OPPO mogą wchodzić w interakcje i spotykać się towarzysko.

Ciekawostką jest fakt, że w zespole, który tworzył budynek znalazło się kilkoro Polaków. Wśród nich Ewa Bryzek, która pełniła funkcję szefowej zespołu projektowego (design lead), a także Adam Buśko, Agnieszka Magdalena Trzcińska, Martyna Sylwia Kramarz, czy Weronika Siwak.

Czytaj też: Chiny | Ekologia | Biurowiec | Wieżowiec | Szkło

źródło: BIG