Ogrodowy pawilon pośród zieleni. Drewniany budynek otwiera się na naturę

Klienci, dla których zaprojektowano ten niewielki pawilon ogrodowy, posiadają duży ogród w centrum miasta, który znajduje się zaledwie 10 minut spacerem od ich mieszkania. Rodzina przebywając na działce stara się jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu i zwróciła się do pracowni BYRÓ architekti z konkretnym i być może nieco paradoksalnym zadaniem. Pragnęli wznieść nowy obiekt na miejscu starej, zrujnowanej chaty, ale jednocześnie nie chcieli zamykać się na otaczającą przyrodę. Budynek miał oferować jedynie skromną przestrzeń, przede wszystkim przy niesprzyjającej pogodzie, a w miesiącach letnich umożliwiać okazjonalne noclegi. Dodatkową funkcją na sezon zimowy było zapewnienie miejsca do przechowywania roślin, przypominającego nieco ogród zimowy.

Architekci zastanawiali się, jak jak najlepiej połączyć budynek z otaczającym go ogrodem i ostatecznie wpadli na pomysł składanego panelu, który umożliwia całkowite otwarcie jednej ze ścian domu. W ten sposób wnętrze płynnie integruje się z otoczeniem, a ogród przenika do budynku, tworząc swego rodzaju parafrazę loggi, która była tutaj podstawową inspiracją architektoniczną. Po otwarciu ściana z poliwęglanu pełni również funkcję dachu, powiększając w ten sposób zadaszoną przestrzeń, w której można przebywać podczas deszczowej pogody. Mechanizm panelu składa się ze stalowych linek, kół pasowych i przeciwwag, dzięki czemu jedna osoba może łatwo otworzyć całą fasadę.

Ogrodowy pawilon


Pawilon ogrodowy położony jest na fundamentach oryginalnej drewnianej chaty na ogródkach działkowych w pobliżu Wełtawy. Zlokalizowany jest w otoczeniu, gdzie oprócz bujnego ogrodu znajdują się szklarnie i altany, a także kilka innych małych domków, które w większości służą jako magazyny i schowki. Domki te są do siebie podobne, przeważnie ciemne, prawie pozbawione okien, charakteryzujące się romantycznie niedoskonałą i nieregularną formą. Charakter otoczenia starano się wkomponować w nowy budynek, który wykonany jest z ciemnego, palonego drewna (technika shou-sugi-ban) o naturalnej strukturze. Przy zamkniętych okiennicach wtapia się w otoczenie i przypomina inne obiekty w okolicy.

Budynek zaprojektowano jako konstrukcję drewnianą. Ściany wewnętrzne są otynkowane, a ściana tylna ze zintegrowanym regałem na książki i drabiną prowadzącą na piętro wyłożona jest drewnem. Konstrukcja biblioteki i górnego piętra wykonana jest z drewnianych listew, co tworzy subtelny klimat i przepuszcza naturalne światło. Dzięki zorientowanym w trzech kierunkach oknom w połączeniu z płytą poliwęglanową nastrój świetlny w budynku zmienia się w ciągu dnia, a nawet po zamknięciu wnętrze nie sprawia wrażenia ciasnego.

Ogrodowy pawilon



Wymiary rzutu piętra są minimalne – 3 x 5 m, a wysokość budynku wynosi niecałe 5 m. Budynek nie jest podłączony do żadnej sieci energetycznej, posiada jedynie panel fotowoltaiczny, który pokrywa podstawowe zużycie energii oraz zapewnia oświetlenie.

Studio: BYRÓ architekti
Autorzy: Jan Holub, Tomáš Hanus
Lokalizacja projektu: Praga, Republika Czeska
Rok ukończenia: 2023
Fotograf: Alex Shoots Buildings

Czytaj też: Architektura | Domek letniskowy | Drewno | Czechy | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły