Wkoło Wesoło to projekt, który zdobył pierwsze miejsce w konkursie KOŁO na przestrzeń miejską w Olsztynie. Młodzi architekci zaprojektowali publiczną strefę rozrywki z toaletą. Nowoczesny obiekt może stać się atrakcyjnym miejscem spotkań mieszkańców.

Autorami projektu jest czwórka studentów i absolwentów architektury: Klaudia Gołaszewska, Marek Grodzicki, Kinga Grzybowska i Michał Hondo. Podczas projektowania ogrodu zabaw z budynkiem toalety, głównym założeniem młodych projektantów stało się stworzenie ciekawej i bezpiecznej przestrzeni dla użytkowników, a w szczególności dzieci. Zaproponowali prostą formę, która harmonijnie współgra z naturą.

Cylindryczny obiekt otoczony jest owalną rampą, która wiedzie na platformę widokową. Ze szczytu rozpościera się widok na Jezioro Długie. Ścieżka kieruje użytkowników bliżej koron drzew, pogłębiając kontakt z naturą, stanowiąc świetną rozrywkę dla rodzin i dzieci. Jej prosty i dynamiczny kształt domyka teren placu zabaw od strony ulicy, czyniąc go kameralnym i bezpiecznym. Ścieżka ma za zadanie zachęcać oraz prowokować do czynnej aktywności fizycznej, stając się ulubionym miejscem do zabaw i spotkań mieszkańców Olsztyna.

Wnętrze budynku toalety doświetlono wewnętrznym, zielonym atrium, które zapewnia naturalne oświetlenie łazienek oraz zbiera wodę opadową. Rośliny widoczne przez mleczne szkło mają zapewniać odpowiednią intymność, umożliwiając ciągły kontakt z zielenią.

Młodzi architekci podzielili obszar zagospodarowania na kilka stref, którego głównym elementem jest ogród zabaw z budynkiem toalety publicznej. Zlokalizowano go blisko ulicy Leśnej, tworząc atrakcyjną przestrzeni publiczną z dobrym dostępem do zbiornika wodnego. Przez obiekt przebiega ścieżka, która prowadzi do elementów rekreacyjnych rozmieszczonych wzdłuż jeziora. Przyjęta strategia proponuje możliwość wyboru konkretnych elementów małej architektury poprzez głosowanie mieszkańców, w którym mieliby bezpośredni wpływ na ostateczny wygląd założenia. Różne rodzaje małej architektury, zaprojektowano tak, aby były interesujące dla każdego, niezależnie od wieku, co umożliwi na międzypokoleniową integrację. Poszczególne elementy tworzą razem z placem zabaw kompozycyjną całość.

W koncepcji użyto materiałów naturalnych takich jak drewno, które oddają charakter miejsca oraz wpisującą się w otaczającą zieleń. Barierki ścieżki zostały stworzone z grubych lin, odpornych i bezpiecznych dla użytkowników. Nawiązują one również do popularnego w tym regionie żeglarstwa.

Plac zabaw i toaletę zaprojektowano z myślą o projektowaniu uniwersalnym. Obniżona wysokość jednej z umywalek umożliwia wygodne korzystanie z nich przez dzieci. Minimalizm cylindrycznego kształtu toalety poprawia właściwości termiczne zmniejszając straty ciepła.Przewidziano miejsce na zbiornik zbierający wodę deszczową z powierzchni tarasu oraz na szarą wodę pochodzącą z umywalek. Instalacje wewnątrz budynku umożliwią na ponowne wykorzystanie jej przy spłukiwaniu wody w toaletach. W obiekcie przewidziane jest zastosowanie energooszczędnego oświetlenia w technologii LED. Istnieje możliwość zamknięcia wejścia toalety panelami przesuwnymi, uniemożliwiając dostęp do środka.

Klaudia Gołaszewska – Architekt, studentka Wydziału Architektury na Politechnice Poznańskiej. Odbyła stypendium na zagranicznej uczelni w Leibniz Hannover i Stuttgart Universit​ät ​w Niemczech. Zdobywczyni wielu nagród i wyróżnień. Pracowała oraz zdobywała doświadczenie w biurach Lahdelma & Mahlam​ä​ki oraz odbyła staż w Chicago w renomowanym biurze Skidmore, Owings & Merrill, biorąc udział w międzynarodowych projektach wysokościowych, które ją zafascynowały i stały się jej pasją. Zainteresowanie do nauk ścisłych i estetyki łączy z architekturą parametryczną, projektowaniem wieżowców i przyjaznych obiektów mieszkaniowych. W wolnym czasie uwielbia biegać i spędzać czas na rodzinnych Mazurach.

Marek Grodzicki – Architekt, designer, student ostatniego roku Architektury na Politechnice Poznańskiej. Stypendysta zagranicznej uczelni VIA University Collage w Danii oraz Stuttgart Universit​ät​ w Niemczech. Podczas studiów zdobywał doświadczenie w dużych i uznanych międzynarodowych biurach. Pracował w Gensler w Londynie, Lahdelma & Mahlam​äk​i w Finlandii oraz odbył 8 miesięczny staż w Skidmore, Owings & Merill w Chicago, pracując nad wieżowcami w USA i Chinach. W przyszłości chce specjalizować się w projektowaniu wysokościowców. Uwielbia jeździć na snowboardzie.

Kinga Grzybowska – Projektantka, studentka Architektury na Politechnice Poznańskiej. Spędziła także jeden semestr na wymianie studenckiej na Uniwersytecie w Stuttgarcie. Laureatka wielu konkursów. Kinga zdobywała doświadczenie zawodowe w prestiżowych pracowniach architektonicznych takich jak Benthem Crouwel Architects w Amsterdamie czy C.F.Møller Architects w Kopenhadze. W tym czasie pracowała nad projektami związanymi z jej zainteresowaniem zrównoważoną architekturą i innowacyjnym designem. Obecnie związana z pracownią CDF Architekci w Poznaniu. Miłośniczka dobrego designu, odkrywania nowych miejsc i szybkiej jazdy na rowerze.

Michał Hondo – Projektant, urodzony w Koszalinie w 1994 roku. Studiuje Architekturę na Politechnice Poznańskiej, interesując się zrównoważoną architekturą i nowatorskim wzornictwem. W czasie studiów spędził jeden semestr na VIA University College w Danii. Architektura skandynawska zainteresowała go na tyle, by rozpocząć pracę w Kopenhadze w renomowanej pracowni architektonicznej C.F.Møller Architects. Doświadczenie zawodowe zdobywał również w pracowni SeARCH architecture and urban planning w Amsterdamie oraz Front Architects w Poznaniu. Marzy o postawieniu stopy na wszystkich kontynentach.

od lewej: Michał Hondo, Kinga Grzybowska, Klaudia Gołaszewska, Marek Grodzicki