Projekt zrealizowano w Lubomierzu w województwie dolnośląskim. W efekcie prac architektów opuszczony dworzec kolejowy zmienił się w wielorodzinny dom.

Projekt przebudowy zabytkowego dworca przygotowali architekci z pracowni Rewizja Grupa Projektowa (architekci Krzysztof Grześków i Igor Sapijaszko) w 2018 roku. Architekci zaprojektowali nowe funkcje dla skrzydła zabytkowej, ceglanej stacji kolejowej w Lubomierzu na mieszkania socjalne TBS. Zadanie nie należało do łatwych bo nieczynny dworzec zbudowany został w XIX wieku, a plan zakładał stworzenie w starej bryle aż ośmiu mieszkań.

Inwestor, Gmina Miejska Lubomierz zakładał podwyższenie skrzydła i zaprojektowanie dodatkowej kondygnacji. W ten sposób władze gminy chciały stworzyć komfortowe miejsce do życia dla potrzebujących. Lubomierz zamieszkuje nieco mniej niż dwa tysiące osób.

Ze względu na szacunek do XIX wiecznego obiektu, duża waga została przyłożona do detalu: podkreślona została linia istniejącego gzymsu, a część nadbudowana powyżej wykończona została innym materiałem dla wyraźnego rozróżnienia oryginalnej budowli od nowych elementów – mówi Krzysztof Grześków.

Architekci wykorzystali tutaj blachę ocynkowaną, której prosta forma nadaje budynkowi dynamizmu, ale jednocześnie dobrze pasuje do ceglanej architektury.

W efekcie w budynku dawnej stacji kolejowej zaprojektowano osiem mieszkań o minimalnych metrażach z priorytetem niskiego kosztu zakupu i użytkowania. Do mieszkań na piętrze prowadzi niewielka galeria z zewnętrzną klatką schodową. W ten sposób opuszczony dworzec zyskał nowe życie i w inny sposób służy mieszkańcom.

Czytaj też: Metamorfoza | Dworzec kolejowy | Cegła | Renowacja

fot. Maciej Lulko, źródło: Rewizja Grupa Projektowa