We Wrocławiu powstanie osiedle socjalne. Swoje koncepcje przygotowali studenci Politechniki Wrocławskiej. Teraz propozycje sprawdzą urzędnicy z wrocławskiego ratusza.

Osiedle dla osób w trudnej sytuacji materialnej zbudowane ma zostać na Stabłowicach we Wrocławiu. Jak będzie wyglądać? Swoje propozycje przygotowali studenci trzeciego roku architektury na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej, którzy wzięli udział w konkursie projektowania architektury mieszkaniowej wielorodzinnej Habitat: struktura.

Zadaniem studentów było zaprojektowanie zabudowy mieszkaniowej w miejskim kontekście. Mieli zwrócić szczególną uwagę na aspekty społeczne. Przygotowanie projektów poprzedziły specjalne warsztaty, które poprowadził dr inż. arch. Jerzy Łątka. Doktor chciał, by tematem konkursu stała się architektura dostępna, tak zwane affordable housing, czyli mieszkania przystępne cenowo dla osób o średnim lub niskim dochodzie. Zaproponował więc wrocławskiemu magistratowi, że uczestnicy kursu mogą zająć się projektem rzeczywistej inwestycji mieszkaniowej, planowanej przez miasto w niedługiej przyszłości.

Magistrat wskazał teren na Stabłowicach, gdzie ma powstać pilotażowa inwestycja – kompleks budynków z mieszkaniami przeznaczonymi na najem socjalny i tzw. lokale rotacyjne. Działka przy skrzyżowaniu ul. Stabłowickiej i Towarowej ma ponad 1,4 hektara. Jest położona niedaleko dworca Wrocław Pracze i dawnego EIT+ – obecnie Sieci Badawczej Łukasiewicz – PORT.

Miasto chce, by stanęło tam kilka niewysokich budynków (3-4 kondygnacje) ze 175 mieszkaniami. W każdym obiekcie (ewentualnie bramie) ma być nie więcej niż 16 lokali. Najmniejsze mają mieć około 25-27 mkw. Pozostałe będą mieszkaniami dwupokojowymi o powierzchni 35-50 mkw. Wszystkie lokale znajdujące się na parterze mają być dostosowane do potrzeb osób starszych i z niepełnosprawnościami. Mieszkania mają mieć łazienki i aneksy kuchenne. Każde będzie wyposażone w liczniki przedpłatowe.

Spośród 11 przygotowanych projektów przedstawiciele magistratu wskazali trzy, które najlepiej spełniły wymagania wrocławskiego magistratu. Urzędnicy podkreślali, że część koncepcji lub wybrane rozwiązania chcieliby wziąć pod uwagę, przygotowując dokumentację planowanego osiedla.

Jednym z projektów docenionych przez miasto była koncepcja opracowana przez Jakuba Pietruchę i Adama Struskiego. Studenci postanowili zająć się projektem obejmującym cały teren. Swoje osiedle nazwali „Suwak” i założyli stworzenie w nim aż 207 mieszkań przeznaczonych dla 468 mieszkańców.

Zależało nam na zapewnieniu maksymalnej gęstości zaludnienia przy maksymalnym doświetleniu. Postawiliśmy na modułowość i zastosowanie prefabrykacji. Nasze budynki są dość podobne do siebie. Kształtowaliśmy je w ten sposób, że ułożyliśmy ciąg modułów przy sobie i przesuwaliśmy co drugi, tworząc w ten sposób balkony i przestrzenie przed wejściem. Stąd nazwa „suwak”. Do tego od północy dołożyliśmy galerię i klatkę schodową – opisuje Jakub Pietrucha.

Urzędnikom spodobał się także projekt „Soclajf” przygotowany przez Zuzannę Pawlak, Weronikę Pawlus i Julię Przygodę. W swoim osiedlu przewidziały 175 mieszkań. Obok wyższych budynków z dwuspadowymi dachami zaprojektowały pawilony na słupach, których partery miałyby służyć jako wspólne przestrzenie dla mieszkańców. Podobnie jak najwyższa kondygnacja części z projektowanych budynków. Działkę podzieliły zaś na dwie strefy – intensywnie zabudowaną i o charakterze parkowym, gdzie projektowana zabudowa byłaby zanurzona w istniejącej już tam zieleni. Roślinność zaplanowały także na dachach swoich budynków, które miałyby charakter zielonych tarasów. Doglądałby ich ogrodnik, będący stałym mieszkańcem osiedla.

Elewacja poszczególnych obiektów miałaby tam być w większości ceglana – co nawiązywałoby do okolicznej zabudowy. W przypadku tego osiedla cegła pochodziłaby jednak z odzysku, by ograniczyć koszty. Kilka innych budynków miałoby z kolei białą, blaszaną okładzinę elewacyjną kontrastującą z dominującą cegłą i wizualnie dzielącą osiedle na części.

Przedstawiciele Departamentu Nieruchomości i Eksploatacji wyróżnili też projekt przygotowany przez grupę realizującą taki sam kurs, ale pod opieką dr. inż. arch. Wojciecha Januszewskiego. Koncepcję „at-NEW” przygotowali Wiktoria Zarębska, Paulina Wrąbel, Maciej Smoląg i Patryk Flis. Na ich osiedle składałoby się osiem budynków o trzech kondygnacjach, z usługami w parterze. W 124 lokalach mogłoby zamieszkać około 280 osób.

Czytaj też: Wrocław | Osiedle | Ciekawostki | Architektura

źródło: Politechnika Wrocławska