Jak przyciągnąć rodziny z dziećmi do kościoła? To pytanie zadał sobie proboszcz parafii Świętego Serca Jezusowego w Budapeszcie, który zauważył, że na msze przychodzi coraz mniej dzieci. Właśnie dlatego postanowił stworzyć w jednym z pustych pomieszczeń kolorowy pokój zabaw w kościele. 

Ksiądz pełniący posługę w kościele pod wezwaniem Świętego Serca Jezusowego w Budapeszcie zaprosił do współpracy lokalne biuro projektowe PRTZN Architecture. Zadaniem stojącym przed architektami było przebudowanie i wyposażenie pustego pomieszczenia w nawie bocznej kościoła. Zmiany miały przekształcić puste, kamienne wnętrze w kolorowy pokój zabaw, w którym dzieci mogą bawić się zarówno w trakcie mszy, jak i po niej.

pokój zabaw w kościele

Mierzące 12 metrów kwadratowych pomieszczenie zostało wypełnione czerwonymi, piankowymi poduszkami, na których dzieci mogą biegać i skakać. Ściany również zostały obite miękkimi panelami, aby zapobiec ewentualnym wypadkom. Zaletą pomieszczenia oraz wykorzystania piankowych poduch jest fakt, że dzięki nim wnętrze zostało wygłuszone. Sprawiło to, że dzieci mogą bawić się nawet w trakcie mszy, nie zakłócając jej przebiegu. 

„Chcieliśmy zapewnić komfort dzieciom i ich rodzicom oraz umożliwić przechowywanie zabawek bez wdrażania konwencjonalnych mebli. Ważne było również, aby architektura zabytkowego kościoła zwyciężyła. Zaprojektowaliśmy powierzchnię użytkową, która wypełniła całą powierzchnię pomieszczenia, składającą się z tapicerowanych prostopadłościanów wykonanych z pianki i skrzynek magazynowych o tym samym kolorze. Twardość elementów piankowych zapewniła odpowiednio solidną powierzchnię do zabawy z zabawkami, a ich wymiary szerokości, długości i wysokości sprawiły, że nadają się one również do funkcjonowania jako meble do siedzenia. Urządzenia te są łatwo przesuwalne, dzięki czemu można w prosty sposób budować różne układy. Interwencja zapewniła nie tylko nowy, podwyższony poziom podłogi, na którym dzieci mogą się bawić, ale sama instalacja stała się również zabawką. W tym samym czasie wnętrze kościoła pozostało nietknięte.” – opisują projekt architekci

pokój zabaw w kościele

Play in Sacral Spaces, bo tak nazwano projekt autorstwa pracowni PRTZN Architecture miał przyciągnąć do kościoła rodziny z dziećmi, które coraz rzadziej pojawiały się w świątyni. Według księdza, rodzice boją się, że znudzone dzieci będą zakłócać przebieg nabożeństwa. Dzięki temu, że powstał pokój zabaw w kościele rodzice mogą uczestniczyć w mszy, jednocześnie bawiąc się z dziećmi. 

Słowo o architektach: 
PRTZN – pracownia architektoniczna została założona w 2013 roku w Budapeszcie przez Gergely’ego Hory, Majora Zoltána i Pétera Müllnera. Praktyczna i teoretyczna działalność grupy obejmuje projektowanie architektoniczne i wnętrz, projektowanie mebli i instalacji, a także realizację publicznych projektów artystycznych i badań w dziedzinie środowiska architektonicznego. Działanie podjęte wspólnie z PRTZN może być skutecznie stosowane w przypadku projektów zorientowanych na budżet, gdzie zasobne, nieszablonowe rozwiązania muszą nadrobić niewygórowane, tradycyjne praktyki. Pracownia dąży do tego, aby najmniejsza interwencja powodowała jak największą poprawę jakościową.

Czytaj też: Zabytek | Ciekawostki | Architektura | Marmur | Metamorfoza | Dzieci

źródło: prtzn.hu
zdjęcia: Balázs Danyi.