Uczniowie szkół podstawowych w całej Polsce dostają owoce i warzywa. Cel jest szlachetny – dzieciaki zamiast czipsów mają na przerwach podjadać gruszki, jabłka lub śliwki, ale realizacja programu to koszmar ekologów. Pojedyncze warzywa i owoce pakowane są w plastik.

O problemie zasygnalizowała Karolina Kurzela, która na swoim Facebooku opublikowała zdjęcia warzyw i owoców swoich dzieci. Widzimy na nich winogrona, pomidory i śliwki, które zostały porcjowane i zapakowane w plastik. Jak się okazuje, przyczyną nie jest koronawirus – owoce i warzywa do polskich szkół w takiej formie trafiają już od początku programu, długie miesiące przed wybuchem pandemii. Pod postem szybko pojawiły się krytyczne komentarze co do sposobu pakowania warzyw i owoców w plastik – „Masakra, jakie zdrowie nasze i naszych dzieci jeżeli toniemy w śmieciach…”.

Program dla Szkół skierowany jest do uczniów klas I-V szkół podstawowych. W ramach niego uczniowie dostają owoce i warzywa, które pochodzą od lokalnych dostawców. Projekt jest realizowany przy wsparciu Unii Europejskiej – do Polski trafiło w sumie 14,4 mln euro w ramach programu „Owoce w szkole” oraz 10,9 mln euro na program dotyczący mleka – dzieci mogą dostawać też mleko, jogurt, kefir lub serki twarogowe.

W Polsce program realizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – w ramach umów owoce i warzywa do szkół dostarczają lokalni producenci żywności. Porcje warzyw i owoców dzieci otrzymują trzy razy w tygodniu. Mogą dostać jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki lub kalarepę.

W ramach programu urzędnicy przygotowali specjalny Poradnik dla nauczycieli, który pomoże im przeprowadzić specjalne lekcje z uczniami, podczas których dowiedzą się, jak przeciwdziałać problemowi marnowania żywności oraz poznają ekologiczny aspekt produkcji roślin i hodowli zwierząt.

Ekologiczna produkcja roślin i hodowla zwierząt to taka, którą prowadzi się z jak największą dbałością o środowisko naturalne. Ekologiczne owoce i warzywa to takie, które uprawia się w naturalny sposób i rosną w słońcu. Zwierzęta hodowane w warunkach ekologicznych żyją w zgodnie z naturą, mają dużo swobody i dostęp do terenów na świeżym powietrzu. Producenci i przetwórcy żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami, na takim produkcie znajdziesz specjalny znaczek – czytamy w broszurze „Zasady zdrowego żywienia. Wskazówki, pomysły i porady dla nauczycieli”.

Niestety urzędnicy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa zapomnieli o innych aspektach ekologii – pakowaniu żywności w plastik.

Obecne przepisy nie określają sposobu, jak pakowana ma być żywność trafiająca do szkół. Dostawców nic tu nie ogranicza. W plastik mogą pakować nawet pojedyncze cząstki winogrona… Apelujemy więc do urzędników Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i urzędników Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, by stosowne zapisy umieszczone zostały w rozporządzeniu określającym zasady realizowania programu. Owocom i warzywom dla uczniów mówimy tak! Nadmiarowi plastiku stanowcze: nie.

Czytaj też: Szwedzki supermarket pakuje żywność w plastik. Dlaczego? Mamy odpowiedź rzecznika

fot. Karolina Kurzela