Technologia druku 3D to nic nowego. Wielkimi krokami nadchodzi technologia 4D, która poza trójwymiarowymi kształtami nadaje przedmiotom dodatkowych walorów, takich jak smak, czy zapach. Dobrym tego przykładem są Neo Fruit, czyli owoce przyszłości stworzone przez studenta Meydan’a Levy’ego.

Meydan Levy jest tegorocznym absolwentem Bezalel Academy of Art and Design. Jego praca dyplomowa nazwana przez niego Neo Fruit to wyjątkowo ciekawy projekt zakładający stworzenie całkowicie nowych odmian owoców, które powstają w całości dzięki nowoczesnej technologii. Projekt ma na celu pokazanie możliwości kuchni molekularnej, a w przyszłości może być sposobem na walkę z głodem. Levy stworzył pięć wzorów, które mają przypominać futurystyczne owoce. Ich „skórka” wykonana została z biodegradowalnej, jadalnej celulozy, dzięki czemu owoce po zjedzeniu będzie można kompostować, czy wyrzucać do śmieci tak jak naturalne, lub po prostu zjeść w całości. Powstała w ten sposób sztuczna forma drukowana jest za pomocą drukarek 3D. Po wydrukowaniu „opakowanie” ma płaski kształt, przypominający nieco nienadmuchany balon. Zabieg ten pozwala na łatwy transport produkt. Następnie ich wnętrze wypełniane jest specjalną mieszanką wody, naturalnych witamin i mikroelementów, które mogą być dowolnie łączone w celu osiągnięcia oczekiwanych wartości odżywczych.

Skład płynu, a także jego smak, zapach i faktura zostały dopasowane do charakterystyki i wygląd owoców w czym pomogli Meydan’owi szefowie kuchni molekularnej. Dzięki temu możemy spodziewać się, że czerwony owoc będzie bardziej słodki, natomiast owoc zielony – bardziej kwaśny. Levy do nadania kolorów owocom użył naturalnych barwników pochodzących z między innymi marchwi, grochu, czy pomarańczy.