Parterowy dom Y to projekt zlokalizowany na Śląsku, na terenach wiejskich wypełnionych głównie zabudową jednorodzinną. Budynek zaprojektowali architekci z pracowni BAAR – Adam Radzimski i Agnieszka Dominik. Jego budowa ruszy w tym roku.

Inwestorzy to młoda rodzina z dwójką dzieci, dlatego zgłosili się do architektów chcąc zbudować parterowy domu spełniający ich potrzeby mieszkalne. Dom miał mieć czytelny podział stref, być dobrze nasłoneczniony, mieć prostą i tradycyjną formę, przestronne wnętrza i otwarte przestrzenie. Budynek zlokalizowany został na płaskiej działce o prostokątnym kształcie. Jego całkowita powierzchnia wynosi 195 m kw.

Ideą projektu jest połączenie uwarunkowań wynikłych z kontekstu urbanistycznego (strony świata, nasłonecznienie) oraz potrzeb inwestorów. Wszystko to razem tworzy koncepcję, która zakłada odpowiednie ukierunkowanie poszczególnych stref domu do stron świata. Dzięki takiemu rozwiązaniu powstał parterowy dom składający się z trzech niezależnych brył o prostej i tradycyjnej formie domów z dachem dwuspadowym połączonych w jedną strukturę, tworzących w rzucie literę Y. Wyraźny podział poszczególnych części daje duży komfort mieszkańcom. Strefa Wejściowa (północny- zachód) otwiera się w stronę drogi, strefa dzienna (południe) zwrócona jest ku ogrodowi a strefa nocna (północny-wschód) została odseparowana od strony wejściowej.

parterowy dom

Część wejściowa składa się z wiaty samochodowej, pomieszczenia technicznego, pokoju gościnnego, łazienki i spiżarni. Część dzienna to jadalnia, pokój dzienny i taras. W części nocnej znajdują się sypialnia rodziców z tarasem i garderobą, pokoje dzieci, łazienka i pralnia. Na połączeniu stref, w sercu domu znajduje się kuchnia, kominek oraz miejsce na pianino.

Przyjęto, że główne bryły budynku będą miały neutralną ciemno szarą kolorystykę. Końcówki brył zaakcentowane są elementami ażurowymi (zadaszenia wiaty i tarasów) i wnękami wykończonymi ciepłym w odbiorze drewnem z przeszkleniami na całą wysokość pomieszczeń. Dzięki takiemu rozwiązaniu Y zaprasza do środka z każdej strony. Ażurowe tarasy przez, które dostaje się naturalne światło pełnią funkcję buforu, umożliwiają dobry dostęp światła przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniego poczucia prywatności mieszkańców.

Całość to projekt nowoczesny, ale odnoszący się do tradycyjnej formy domów widocznej także we wnętrzach. Wpisujący się w bezpośrednie otoczenie. Spójny koncepcyjnie, kolorystycznie i materiałowo. Dający duży komfort użytkownikom.

Czytaj więcej: Dom jednorodzinny | Beton | Architektura

źródło: BAAR