Dobrze zaprojektowany dom to połowa sukcesu. Ogromne znaczenie ma też działka, na której go zbudowano oraz widoki, jakimi będą mogli się cieszyć na co dzień mieszkańcy. O sporym szczęściu mogą mówić właściciele domu w miejscowości Kőszeg na Węgrzech. Ich letniskowy dom osadzono na działce w pobliżu gór i lasu.

Projekt budynku powstał w pracowni, którą prowadzi architekt Attila Béres. To, co możemy oglądać na zdjęciach jest wypadkową oczekiwań inwestora oraz wizji architekta, który zaproponował minimalistyczną, parterową architekturę odporną na chwilowe trendy. Właściciele budynku chcieli stworzyć tutaj przyjemne miejsce do życia, które będzie współgrało z otoczeniem. Działka, na której zbudowano dom znajduje się na wzgórzu Szabó. Dominuje tu surowy, skalisty krajobraz. Budynek posadowiono pod klifem – na nasłonecznionym fragmencie działki, który gwarantuje optymalne nasłonecznienie przez cały rok. W tej części dominuje urozmaicona kolorystyka, a wystające fragmenty skał sprawiają ciekawą grę światła i cienia.

Bryła budynku ma podłużny kształt i funkcjonalnie została podzielona na dwie części, które przecięte zostały tarasem. W mniejszej części urządzono strefę dla gości, w większej znalazła się strefa prywatna właścicieli. Z tej pierwszej często korzystają córki właścicieli oraz ich rodzice. Wspomniany taras jest otwarty z obu stron i oferuje wspaniałe widoki na południe i na górującą nad działką skalną ścianę.

Dom jest parterowy i bardzo dobrze wpisuje się w otoczenie. Elewację budynku stanowią panele z jasnego drewna oraz panele z drewna opalanego, które ozdobiły najbardziej wysunięte części budynku. Takie same deski wykorzystano w strefie tarasu. Zadaszenie tarasu sprawia, że można z niego korzystać nawet w deszczowe dni. Dzięki wykorzystaniu drewna w elewacji dom zdaje się być lekki i niemal lewituje w surowym, skalistym otoczeniu.

Okna i drzwi Internorm wpuszczają do wnętrza optymalną ilość naturalnego światła

Przebywając w środku właściciele mają wrażenie ciągłego obcowania z naturą. Zaakcentowano to już w samej konstrukcji budynku, która wykonana została z drewna modrzewiowego. Wrażenie bliskości natury potęgują przemyślanie rozmieszczone okna, które kadrują najlepsze krajobrazy. Po konsultacji z architektem właściciele zdecydowali się na duże okna marki Internorm, które wypełniają powierzchnię ścian od podłogi aż po sufit. To minimalistyczny model KF 405, który gwarantuje izolację od dźwięków otoczenia. Z kolei przesuwne drzwi na taras to model KS 430. Takie drzwi mogą mieć dowolny kolor, wszystko za sprawą nakładek aluminiowych producenta. Sprytnie wykorzystano też otwór w łazience – okno umieszczone tuż przy wannie odsłania widok na drobne skały sąsiadujące z budynkiem, jednocześnie dbając o poczucie prywatności domowników.

Wnętrze budynku wypełniły meble o ponadczasowym designie. Architekt ograniczył paletę barw do minimum. Dominującą biel przełamano jedynie czarnymi akcentami i nielicznymi kolorowymi dodatkami. Cel był taki, aby to wieczna zieleń za oknami budowała klimat wnętrza i dobrze wpływała na samopoczucie domowników.

W sumie powierzchnia budynku to 110 m kw. Część główna zajęła 80 m kw., a strefa dla gości 30 m kw.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Nowoczesne okna Internorm | Szkło | Drewno | whiteMAD na Instagramie

fot. Bujnovszky Tamás, źródło: Attila Béres