PATIO BUDYNKU COSMOPOLITAN TWARDA 4

Patio budynku apartamentowego Cosmopolitan to nowa jakość przestrzeni miejskiej, powstałej z połączenia architektury na światowym poziomie, sztuki nowoczesnej i unikalnych konceptów kulinarnych. To wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy, które ma szanse stać się ulubionym miejscem spotkań warszawiaków i turystów odwiedzających stolicę Polski.

Budynek apartamentowy, zaprojektowany przez architekta Helmuta Jahna, powstał w połowie 2014 roku tuż przy Placu Grzybowskim w Warszawie. Liczący 44 piętra Cosmopolitan górując nad całością, wyróżnia się nowoczesną, przeszkloną sylwetką, a jednocześnie doskonale współgra z otaczającą go historyczną przestrzenią. Oddane właśnie patio budynku płynnie łączy się z Placem Grzybowskim – tworząc zupełnie nową, eklektyczną przestrzeń miejską dla mieszkańców Warszawy i odwiedzających stolicę turystów.

W centralnym punkcie patio stanęła ruchoma instalacja autorstwa wybitnego, izraelskiego artysty Erana Shakine’a. Dzieło „You and Me” to wysoka na osiem metrów ruchoma rzeźba, która prezentuje parę stojącą na przeciwległych krańcach długiej belki. Kobieta i mężczyzna zwróceni do siebie twarzami, poruszają się powoli w górę i w dół niczym na ogromnej huśtawce, co – jak wyjaśnia jej autor – jest wyrazem nieprzerwanej zmienności w relacjach między dwojgiem ludzi. Pełny cykl ruchu rzeźby trwa osiem godzin.

Cosmopolitan 07_10_2

Nowo otwartą przestrzeń współtworzą także najwyższej klasy mistrzowie sztuki kulinarnej z całego świata. Swój pierwszy lokal w Polsce otworzyła tu Benihana – kultowa sieć japońskich restauracji, która swój ogromy sukces zawdzięcza genialnej kuchni i spektakularnemu kulinarnemu show, jakie towarzyszy przygotowywaniu dań dla gości zgromadzonych wokół stołów Teppanyaki. Żonglerka nożami, fruwające składniki dań czy stół cały w płomieniach to atrakcje na jakie mogą liczyć warszawiacy odwiedzający ten lokal. Parę kroków dalej smaki Ameryki Południowej serwuje Ceviche Bar by Martin Gimenez Castro. Restauracja jest jedyną w Polsce, w której można zjeść ceviche – danie pochodzące z Peru, które obecnie serwują najlepsze restauracje na świecie. W La Fromagerie na gości czeka ponad 100 gatunków serów sprowadzanych od małych, cenionych producentów z całej Europy – głównie z Francji, Anglii, Walii, Włoch, Hiszpanii, Szwajcarii i Holandii. Pełny wybór win i szampanów – z największą w Polsce, dostępną od ręki kolekcją win z Bordeaux to podstawa Wine Taste by Kamecki. W lokalu klienci mogą wybierać wino z szerokiej oferty sklepu, a także zamówić wymarzone wino lub unikalny rocznik, który zostanie sprowadzony na ich życzenie. Cukiernia Odette Tea Room otwarta w budynku Cosmopolitan Twarda 4 to koncept, w którym oprócz doskonale znanych warszawiakom słodkości, serwowane są wysokiej jakości herbaty firmy Blanca Tea. Całości dopełnia koncept City SAM ze zdrowymi daniami, które powstają z produktów od lokalnych dostawców. W lokalu można też kupić pieczywo z własnego wypieku.

Patio Cosmopolitan Twarda 4 to miejsce szczególne, jakiego w Warszawie do tej pory nie było. Plac Grzybowski jest jedną z najbardziej reprezentacyjnych lokalizacji w stolicy, a nowe patio budynku apartamentowego, doskonale uzupełnia walory tej okolicy – zapewniając nie tylko światowy poziom, lecz także przyczyniając się do nieustannego rozwoju Warszawy.