Nietypowy budynek biurowy powstaje u zbiegu ulic Wyścigowej i Karkonoskiej we Wrocławiu. O oryginalnej bryle budynku oraz użytych materiałach i inspiracjach, mówi Agnieszka Szczepaniak z biura architektonicznego AP Szczepaniak, odpowiedzialnego za jego projekt.

Kształt budynku zbliżony jest do litery H. Pozwoliło to na rozrzeźbienie bryły widzianej z perspektywy ul. Wyścigowej oraz Karkonoskiej, a także korzystnie wpłynęło na funkcjonalność całego obiektu.  Taka forma optymalizuje warunki doświetlenia biur. Zapewnia też atrakcyjny widok z okien w większości pomieszczeń i ułatwia podział na niezależne moduły biurowe z centralnie usytuowaną strefą socjalno – sanitarną. Co więcej – nie zamyka możliwości podziału na układ korytarzowy.

Od strony    ul. Wyścigowej zaprojektowaliśmy część reprezentacyjną – wysoki hol wejściowy oraz lokal gastronomiczny. Aby uzyskać dobry efekt wizualny, zdecydowaliśmy się na użycie jednolitego materiału na całej elewacji. Zaproponowaliśmy fasadę w systemie aluminiowym, dopełnionym elementami pionowych szkieł przypominających perydot – mówi Agnieszka Szczepaniak.

Perydot to rzadka, szlachetna odmiana oliwinu, występująca najczęściej w intensywnej, zielonej barwie. Wyraźny akcent kolorystyczny nadał bryle budynku dodatkowego wyrazu.

Nasz pomysł spodobał się Inwestorowi do tego stopnia, że kolor szklanych tafli znalazł odzwierciedlenie w nazwie biurowca – dodaje Szczepaniak.

Parter budynku domknięty został dwoma poziomami garażu, zaś od 3 kondygnacji gdzie znajdować się będą powierzchnie biurowe, przybiera on kształt zbliżony do litery H. Pomimo niewielkich rozmiarów działki, udało się wygospodarować aż 386 m kw powierzchni zieleni: 284  m kw w terenie oraz 102 m kw na tarasie. Ponad 100 m kw powierzchni mieć będzie zieleń wysoka przy zewnętrznych parkingach. Obok budynku zaparkuje 37 samochodów, dalsze 98 miejsc postojowych będzie znajdować się w garażach. Powierzchnia biurowa budynku mieć będzie w sumie ponad 4000 m kw.