Piekarnia Flourist otwarta została w Vancouver w Kanadzie. Jej założyciele chcieli, aby odwiedzający piekarnię mogli poczuć się tak, jak na polu pszenicy. Stąd dobór kolorów, który symbolizuje plony.

Założycielami piekarni jest dwójka pasjonatów: Janna Bishop oraz Shira McDermott. Duet w 2014 r. otworzył swoją pierwszą piekarnię, w której rozwinął ideę szerzenia świadomego kupowania pieczywa. Piekarnia już wtedy przywiązywała wagę do jakości serwowanych wypieków. Klienci mogli dowiedzieć się o pochodzeniu ziarna i sposobie wypieku. W piekarni można też kupić mąkę, którą właściciele produkują we własnym młynie.

Wnętrze piekarnii zaprojektowali architekci z pracowni Ste Marie. Piekarnia Mill & Bakery wyróżnia się ciepłymi barwami. Mimo ograniczonej palety kolorów – bazuje ona na odcieniach słodu jęczmiennego – wnętrze nie jest nudne. Atrakcyjność wnętrza udało się zachować dzięki wykorzystaniu różnych faktur i tworzyw. Taki zabieg sprawił, że przebywając w środku można się poczuć jak na polu pszenicy.

Piekarnia Flourist

Piekarnia Flourist – we wnętrzu dominują stonowane barwy

Ważnym elementem wnętrza jest ogromny stół. Można przy nim usiąść wspólnie ze znajomymi i spróbować tamtejszych wypieków. Właściciele organizują przy stole warsztaty z wypiekania chleba – dlatego architekci umieścili w nim zlew. Regały z wypiekami i mąką znalazły się na bocznej ścianie i ciągną się wzdłuż witryny. W ten sposób architekci zaspokoili ciekawość przechodniów, a ekspozycja zachęca do wejścia do środka.

Czytaj więcej: Bar | Kuchnia | Kawiarnia

fot. Conrad Brown (źródło: Ste Marie)