Piekarnia Plon we Wrocławiu

Piekarnia Plon we Wrocławiu – pochwała rzemiosła i zerwanie ze stereotypami

Piekarnia Plon odzwierciedla idee jakie towarzyszą twórcy tej wyjątkowej przestrzeni. To pochwała rzemiosła i jednocześnie zerwanie z tradycją i stereotypami. To minimalizm i kwintesencja jakości. Eksponujemy cały proces wytwarzania pieczywa i ubieramy go w materiały podkreślające autentyczność – beton, stal, patynowany mosiądz. Szlachetności dodają drewniane detale, których kolor przywodzi na myśl charakterystyczną, chrupiącą skórkę chleba.

Przestrzeń do zaadaptowania pod nową piekarnię nie była łatwa, to były sklep Społem, z dość niskim kasetonowym sufitem, nieregularnym rzutem i wykwitem instalacyjnych kanałów. Główne założenia funkcjonalno-przestrzenne jakie mieliśmy to otwarcie przestrzeni i ekspozycja całego procesu produkcji pieczywa. Tym samym zdeterminowany został jeden z aspektów wizualnych – użycie stali szlachetnej, obecnej w wyposażeniu i maszynach produkcyjnych.

Kolor chłodnej stali stanowił więc punkt wyjściowy, jako naturalna jasna baza projektu. Pojawia się na powierzchni monolitycznej posadzki, pokrytej mikrocementem, a także ścianach wykończonych tynkiem o mięsistej strukturze. W myśl zasady zrywania z tradycją, chłodna stal szlachetna została przewrotnie zestawiona z ciepłym, naturalnym mosiądzem. Najsilniejszym akcentem wnętrza jest sufit pokryty blachą z czystego mosiądzu. Artystycznego wyrazu dodaje mu subtelna patyna, odbicia i przetarcia naniesione na każdy z modułów blachy przez lokalnego metaloplastyka. Dzięki zastosowanym zabiegom sufit sprawia wrażenie rozedrganego, jakby uplastyczniał się pod wpływem gorącego powietrza wydobywającego się z ogromnych piekarniczych pieców. Powierzchnia miejscami lustrzana, mocno odbijająca światło również optycznie podwyższa przestrzeń.


We wnętrzu dominują obłe, miękkie formy nawiązujące do identyfikacji wizualnej piekarni. Główna lada sprzedażowa przyciąga wzrok eleganckim wykończeniem z płynnego mosiądzu. Prosta bryła rozcięta jest szklaną gablotą eksponującą pieczywo. Dołem uzupełnia ją panel z frezowanego drewna o ciemnej, wędzonej barwie. Całość dopełnia lampa wisząca, stworzona według indywidualnego projektu.Druga lada to monolityczna, wygięta forma. Powierzchnia pokryta mikrocementem z drobnym nakrapianiem sprawia wrażenie lekko muśniętej mąką. To minimalistyczna oprawa dla efektownych wypieków cukierniczych. Podkreśla je linearna, gięta forma lampy. Lada ta spełnia również rolę dodatkowej przestrzeni roboczej, którą klienci mogą obserwować tuż od wejścia.

Lokal ma w sobie jeszcze kilka smacznych, charakterystycznych elementów. Jest nim obudowa pieców, w całości gęsto oblepiona naturalnym ziarnem pszenicy. To również pochwyt drzwi wejściowych w kształcie rozpoznawalnej dla Plonu fali, a także dekoracyjne, zwiewne kłosy traw zdobiące donice w oknach. W słoneczne dni na gładkiej powierzchni posadzki niczym na bladym płótnie pojawia się migotliwy napis PLON w postaci cienia, który również dodaje uroku temu miejscu, podkreślając jego klimat. Pomimo zastosowanych surowych materiałów, wnętrze lokalu otula przyjemnym promiennym ciepłem, zapraszając przechodniów do środka.

Natalia Adamczyk – absolwentka Politechniki Wrocławskiej wydziału Architektury i Urbanistyki. Od 2016 roku prowadzi autorską pracownię projektową N’concept. Wieloletnie doświadczenie w branży i współpraca z inspirującymi ludźmi ugruntowały jej wiedzę i wyostrzyły wrażliwość projektową. Każdy projekt traktuje jako osobną, wyjątkową historię, którą buduje na bazie wnikliwej obserwacji i badaniu potrzeb konkretnego człowieka.

źródło: Piekarnia Plon / N Concept Interiors (fb.com/n.concept.interiors) / zdjęcia: Migdał studio (https://www.facebook.com/migdalphotographystudio)

Czytaj też:Architektura w Polsce | Wnętrza | Restauracja| Wrocław | whiteMAD na Instagramie