Tutaj liczy się forma. Dom Y to dzieło architektów z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Architekci zaprojektowali go tak, by odpowiadał na potrzeby przyszłych mieszkańców: w jak największym stopniu był otwarty na zieloną przestrzeń oraz maksymalne wykorzystanie naturalnego światła.

Kształt działki wymagał, by dom nie był tylko prostą bryłą usytuowaną wzdłuż drogi. Najważniejsze było położenie ogrodu od południa i widok z salonu na północ i południe. Dlatego też architekci wygięli bryłę o 90 stopni i usytuowali ją w głębi działki. Dzięki temu część dzienna domu wyraźnie dzieli całą powierzchnię i w pełni wykorzystuje kierunki świata. W ten sposób powstała forma, która w rzucie przypomina literę Y.

Architekci skupili się na podkreśleniu nietypowego kształtu tylko białym kolorem, dzięki czemu odbiorca skupia się na formie, a nie na ozdobnikach. Od strony wjazdu na działkę dom wita otwartymi ramionami. W krótszych ramionach umieszczono pomieszczenia gospodarcze i sypialnię, a w dłuższej części strefę dzienną z basenem. Dzięki temu salon otwiera się na północ i południe, dając dużo w światła w pomieszczeniach przez cały dzień. Wejście do domu zlokalizowano w miejscu złączenia się ramion i jest to jedyne przeszklenie od strony wjazdowej, dlatego też domownicy nie muszą się martwić o swoją prywatność, będąc skutecznie osłonięci od strony ulicy przez 40-metrową elewację. Od strony południowo-wschodniej fasada budynku jest zaprzeczeniem tej frontalnej. To w pełni szklane ściany, które otwierają się na ogród.

Aby dom był w pełni funkcjonalny, nad szklanymi ścianami zaplanowaliśmy długie nadwieszenia, które w miesiące wiosenno-letnie chronią dom przed przegrzaniem – wyjaśnia Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.

Wchodząc do domu trafiamy do holu przeszklonego z dwóch stron. Kluczową rolę w tej części odgrywają kręte schody. Łączą dwa poziomy, ale też mają funkcje estetyczną – są ozdobą tej części budynku.

Gospodarcza część znajduje się w jednej z mniejszych odnóg litery Y, to: garaż z miejscami parkingowymi na dwa samochody, pomieszczenie gospodarcze i garderoba. Drugi kierunek prowadzi do sypialni głównej, garderoby i łazienki. Trzecia, najdłuższa z odnóg, to dwukondygnacyjna część dzienna. Jest to otwarta przestrzeń, w której mieszczą się kuchnia połączona z jadalnią i salon. Na piętrze zlokalizowano dodatkowo dwie sypialnie z garderobami i łazienką oraz gabinet, umieszczony nad kuchnią. Ma on bezpośredni kontakt z częścią dzienną domu.

Salon z dwóch stron otwiera się liczącymi 15 metrów długości szklanymi ścianami, dlatego przebywając w tej części można się poczuć jak w ogrodzie. Z salonu można też bezpośrednio przejść do basenu.