Plac festiwalowy otoczony 20-metrowymi kolumnami

Plac festiwalowy Gouna Festival Plaza znajduje się w egipskim kurorcie Al-Dżuna nad Morzem Czerwonym. Pracownia Seilern z siedzibą w Londynie otoczyła tę mozaikową płaszczyznę kolumnadą o 20 metrach wysokości. Obiekt został zaprojektowany na życzenie egipsko-czarnogórskiego biznesmena Samiha Sawirisa — właściciela kurortu. 

Kompleks powstał w obrębie sztucznej laguny. Jest pierwszym stadium budowy centrum konferencyjno-kulturalnego Gouna, zaprojektowane jako kluczowe miejsce kulturalne w tym kurorcie. Został zbudowany jako wielofunkcyjne miejsce, które będzie gościć doroczny festiwal filmowy w Al-Dżuna, koncerty, imprezy sportowe, jak i publiczny plac pomiędzy wydarzeniami kulturowymi.

Nasz klient chciał umieścić Al-Dżunę na kulturalnej mapie i zlecił nam stworzenie wizji architektonicznej, która pozwoliłaby, osiągnąć ten cel. Pomysł polegał na tym, aby stworzyć w Al-Dżunie miejsce kulturalne, które zjednoczy miasto w silnym geście urbanistycznym i nada mu nowy punkt ciężkości dzięki porywającemu obiektowi kulturalnemu” – mówią architekci.

Plac festiwalowy w ciągu najbliższych kilku lat na swoim terenie będzie mieścił salę koncertową na sześćset osób oraz centrum konferencyjne, które również zaprojektuje ta sama pracownia architektoniczna. Sala będzie umiejscowiona w centralnej części placu, centrum konferencyjne w części zachodniej, natomiast północny teren będzie obszarem publicznym o uniwersalnych funkcjach. Trzy przestrzenie obiektu położone w szeregu sztucznych wysp zostały otoczone trzema kolumnadami w kształcie litery „L”.

Kolumnady o wysokości dwudziestu metrów, będąc najwyższymi konstrukcjami w Al-Dżunie, zostały zbudowane tak, aby określały architektonicznie cały kompleks, przy jednoczesnym zapewnieniu cienia oraz ochrony przed wiatrem. Spiczaste, połączone ze sobą kolumny zostały wykonane z betonu. Wewnątrz pomalowane są na kolor piaskowy, natomiast z zewnątrz biały, by odbijał promienie słońca, co pozwala uchronić kolumny przed nadmiernym nagrzaniem się.

Ciepły, piaskowy kolor okładziny kolumn jest równomiernie oświetlony w nocy, sprawiając wrażenie wielkiej rzeźby odbijającej się w lustrzanej tafli wody. Efekt, o który nam chodziło, to absolutny spokój — przestrzeń do refleksji, która może stać się miejscem uroczystych spotkań” – tłumaczy pracownia.

Głównym celem studia Seilern Architects było nawiązanie do starożytnych egipskich budowli z lekką domieszką wpływów mauretańskich.

Chcieliśmy stworzyć architekturę, która odzwierciedlałaby imponującą spuściznę architektoniczną starożytnego Egiptu. Zależało nam na tym, aby projekt powstał w oparciu o  język, który nawiązuje do historii i kultury tego miejsca. Wykorzystanie łuku powstało na podstawie przekonania, że łuk jest wynalazkiem Maurów. W połączeniu z monumentalną skalą architektury egipskiej, jaką można zobaczyć w Luksorze, bawiliśmy się tą ideą, przeskalowując kolumny” – podsumowuje pracownia.

Czytaj też: Beton | whiteMAD na Instagramie | Ciekawostki | Egipt | Hotel

Źródło: https://www.dezeen.com

Architekci: https://www.studioseilern.com

Zdjęcia: Paul Riddle

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły