Poznaliśmy projekt nowej aranżacji, w ramach której plac Przyjaciół Sopotu zyska nową zieleń i przestrzeń do spędzania wolnego czasu.

Projekt nowej aranżacji przygotowały dwie pracownie architektoniczne: Gzowski Architekci oraz Restudio Jacaszek Architekci. Plac będzie bardziej zielony. Dotychczasowa powierzchnia zieleni zostanie zwiększona o 500 m kw., posadzonych zostanie 17 kolejnych platanów (obecnie jest ich tam 38), pojawią się nowe miejskie meble oraz oświetlenie. Ławki, które pojawią się na odświeżonym placu będą miały okrągły kształt. Chęć przebudowy placu zgłosili sami mieszkańcy, którzy głosowali na ten pomysł w ramach Budżetu Obywatelskiego 2017.

Cieszę się ogromnie, jestem wręcz wzruszona, podoba mi się bardzo koncepcja. Mam nadzieję, że to się wreszcie uda i projekt zostanie zrealizowany – mówi Anna Brzozowska autorka projektu do budżetu obywatelskiego

Nim architekci przystąpili do przygotowania projektu w Sopocie zorganizowano warsztaty z mieszkańcami, chcąc poznać ich oczekiwania wobec placu. Przeprowadzono też ankietę dotyczącą funkcji z jakich korzystają mieszkańcy oraz ich preferencji w stosunku do projektowanej zieleni. Koncepcja architektów zakłada, że łączna powierzchnia terenów zielonych placu z obecnych 8,5 proc. zwiększy się do 22,9 proc.

plac przyjaciół sopotu

Architekci wskazali, że obecna zabudowa placu jest dość chaotyczna i kłopotliwa w użytkowaniu. Trudno nawet określić, gdzie plac się zaczyna, a gdzie kończy. Aby zniwelować ten problem zbudowana zostanie pergola, która wyznaczy nową kompozycję placu i zarysuje jego ramy. Pergola to element charakterystyczny dla uzdrowiskowego klimatu miasta i poza funkcją rusztu dla zieleni pnącej, może stanowić element podkonstrukcji dla oświetlenia placu, świątecznych dekoracji, wystaw plenerowych i instalacji artystycznych.

Projekt zakłada też budowę punktu charakterystycznego. Może to być pomnik, instalacja artystyczna lub rzeźba, które będą elementem identyfikacyjnym placu. Jednak forma tego punktu zostanie wyłoniona w przyszłości w ramach planowanego konkursu artystycznego.

Zespół autorski: Maciej Jacaszek, Mateusz Gzowski, Radosław Czerniejewski, Marta Marszałek, Piotr Woszczalski, Tomasz Kisiel, Agnieszka Nowicka.

Czytaj też: Sopot | Ekologia | Renowacja | Zieleń | Miasto

źródło: UM Sopot