Platforma widokowa jak wielka rama obrazu. Powstanie tuż pod Pałacem Kultury

Formę pawilonu wybrano w konkursie. Zwyciężyła propozycja zaprojektowana przez młodych architektów, która ma formę wielkiej ramy z muzeum.

Pomysłodawcy platformy widokowej w takiej formie wskazują, że rama jest elementem każdego obrazu, wzmacnia percepcję i kadruje wybrany fragment przestrzeni. Montowana w końcowym etapie pracy artysty stanowi jej zwieńczenie. Muzeum Sztuki Nowoczesnej jest miejscem będącym symboliczną ramą obrazu. To przestrzeń kadrująca, nakierunkowująca zwiedzających na oryginalne wizje artystów, którzy poprzez sztukę wyrażają swoje emocje.

Architekci tak zaprojektowali formę połączonych ram, aby to nie widok budowy, lecz osoba ją obserwująca stała się głównym punktem pawilonu – metaforycznym połączeniem pojedynczej jednostki ludzkiej ze sztuką, która bez udziału człowieka nie mogłaby istnieć.

Pawilon widokowy jest zapowiedzią powstającego gmachu muzeum sztuki nowoczesnej. To przedsmak tego co powstaje, stanowiąc przestrzeń buforową między Pałacem Kultury a nowo powstającym obiektem. Zaproponowana forma punktu widokowego została oparta na konstrukcji sześciennej kratownicy, utworzonej z rusztowania rurowo-złączkowego, które jest głównym elementem nośnym instalacji. Modułowe połączenie rur zaadaptowano w sposób umożliwiający przyłączenie do nich właściwych części pawilonu – płaszczyzn kadrujących widoki.


Projektanci nadali punktowi prostą formę, przez co oglądana z poziomu ulicy ma nowoczesny i lekki charakter. Całość pawilonu przyjęła formę sześcianu o wymiarach 5x5x5m. Zaproponowany efektowny kształt oraz ekspresyjne kolory mają za zadanie intrygować oraz przyciągać.

Zespół projektowy: Klaudia Gołaszewska, Marek Grodzicki, Kinga Grzybowska, Michał Hondo, Jakub Wójtowicz, Filip Zieliński.

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły