Olivia Star to najwyższy budynek w Trójmieście. Na 33. piętrze otwarto dwie restauracje. Jedną Arco by Paco Pérez typu fine dining, a drugą mniej formalną Treinta y Tres.

Restauracja Arco prowadzona jest przez utytułowanego szefa kuchni Paco Péreza, który wyróżniony został pięcioma gwiazdkami międzynarodowego przewodnika Michelin. W restauracji króluje menu degustacyjne, dzięki któremu można poznać kulinarne możliwości szefa kuchni i jego zespołu. Menu degustacyjne często ulega modyfikacjom i zależne jest od inspiracji szefa kuchni oraz dostępności produktów.

Starannie dobrano też sprzęt kuchenny, który dostarczyła marka Charvet. Mistrzowie kuchni twierdzą, że Chervet w branży gastronomicznej jest tym, czym Rolls-Roys w świecie motoryzacji. Ogromne kuchenne elementy nie zmieściłyby się do windy, dlatego były spawane już bezpośrednio w kuchni.

Smakowe wrażenia dopełnia starannie dobrany design. Wnętrze restauracji zaprojektowali architekci z pracowni Tarruella Trenchs Studio, którzy chcieli stworzyć tutaj śródziemnomorski klimat. Pracownia ta słynie z aranżacji najlepszych restauracji na świecie. Projektanci sięgnęli po naturalne materiały jak kamień i drewno oraz ograniczyli paletę barw do kolorów ziemi. Całość ożywiają akcenty przywodzące na myśl Hiszpanię. Warto tu zwrócić uwagę na sufit ozdobiony drewnianymi elementami i małe, ale liczne lampy w złotym kolorze.

Arco by Paco Pérez

Tuż obok znajduje się restauracja Treinta y Tres, która ma mniej formalny charakter. Aby wizualnie oddzielić dwie sąsiadujące ze sobą restauracje architekci zaprojektowali łukowate przejścia z kamienia między którymi stworzono bodegę,  słynącą jako jedna z największych i najbardziej oryginalnych w Polsce kolekcji win. To dyskretny sposób, który powinien spodobać się fanom dobrego designu. Tu pojawia się ciekawostka, bo słowo „arco” w języku hiszpańskim oznacza „łuk”.

Elegancką przestrzeń Treinta y Tres również zaprojektował zespół architektów Tarruella Trenchs Studio. Cel był taki, aby już od wejścia stymulować pozytywne emocje. W centralnej części restauracji umieszczono ladę, wokół której rozmieszczono krzesła i stoliki. W strefie z winami sufit wykonano z lustrzanych paneli, które potęgują głębię zebranych tam butelek wina. Sky bar oferuje unikalną kartę koktajli inspirowanych najwyższymi budynkami świata. Treinta y Tres to dobre miejsce zarówno na lunch czy relaks w towarzystwie śródziemnomorskich przekąsek oraz elegancką kolację.

Restauracja Treinta y Tres

Aby odwiedzić restauracje należy wjechać na 32. piętro, gdzie znajduje się taras widokowy. Stamtąd należy przejść kilka kolejnych kilka schodów, które prowadzą na 33. piętro lub skorzystać z oddzielnej windy. Otwarte restauracje to mocny punkt na kulinarnej mapie Gdańska. Dobre jedzenie zestawione z panoramicznym widokiem na Trójmiasto to połączenie, które w pamięci pozostaje na długo. Więcej o samym budynku Olivia Star oraz egzotycznym ogrodzie otwartym na jego parterze znajdziecie w naszym artykule TUTAJ.

Czytaj też: Restauracja | Wnętrza | Wieżowiec | Gdańsk | whiteMAD na Instagramie  

fot. Ivo Ledwożyw