Olivia Star to najwyższy budynek w Trójmieście. Na 33. piętrze otwarto dwie restauracje. Jedną Arco by Paco Pérez typu fine dining, a drugą mniej formalną Treinta y Tres.
Restauracja Arco prowadzona jest przez utytułowanego szefa kuchni Paco Péreza, który wyróżniony został pięcioma gwiazdkami międzynarodowego przewodnika Michelin. W restauracji króluje menu degustacyjne, dzięki któremu można poznać kulinarne możliwości szefa kuchni i jego zespołu. Menu degustacyjne często ulega modyfikacjom i zależne jest od inspiracji szefa kuchni oraz dostępności produktów.
Starannie dobrano też sprzęt kuchenny, który dostarczyła marka Charvet. Mistrzowie kuchni twierdzą, że Chervet w branży gastronomicznej jest tym, czym Rolls-Roys w świecie motoryzacji. Ogromne kuchenne elementy nie zmieściłyby się do windy, dlatego były spawane już bezpośrednio w kuchni.
Smakowe wrażenia dopełnia starannie dobrany design. Wnętrze restauracji zaprojektowali architekci z pracowni Tarruella Trenchs Studio, którzy chcieli stworzyć tutaj śródziemnomorski klimat. Pracownia ta słynie z aranżacji najlepszych restauracji na świecie. Projektanci sięgnęli po naturalne materiały jak kamień i drewno oraz ograniczyli paletę barw do kolorów ziemi. Całość ożywiają akcenty przywodzące na myśl Hiszpanię. Warto tu zwrócić uwagę na sufit ozdobiony drewnianymi elementami i małe, ale liczne lampy w złotym kolorze.
Tuż obok znajduje się restauracja Treinta y Tres, która ma mniej formalny charakter. Aby wizualnie oddzielić dwie sąsiadujące ze sobą restauracje architekci zaprojektowali łukowate przejścia z kamienia między którymi stworzono bodegę, słynącą jako jedna z największych i najbardziej oryginalnych w Polsce kolekcji win. To dyskretny sposób, który powinien spodobać się fanom dobrego designu. Tu pojawia się ciekawostka, bo słowo „arco” w języku hiszpańskim oznacza „łuk”.
Elegancką przestrzeń Treinta y Tres również zaprojektował zespół architektów Tarruella Trenchs Studio. Cel był taki, aby już od wejścia stymulować pozytywne emocje. W centralnej części restauracji umieszczono ladę, wokół której rozmieszczono krzesła i stoliki. W strefie z winami sufit wykonano z lustrzanych paneli, które potęgują głębię zebranych tam butelek wina. Sky bar oferuje unikalną kartę koktajli inspirowanych najwyższymi budynkami świata. Treinta y Tres to dobre miejsce zarówno na lunch czy relaks w towarzystwie śródziemnomorskich przekąsek oraz elegancką kolację.
Aby odwiedzić restauracje należy wjechać na 32. piętro, gdzie znajduje się taras widokowy. Stamtąd należy przejść kilka kolejnych kilka schodów, które prowadzą na 33. piętro lub skorzystać z oddzielnej windy. Otwarte restauracje to mocny punkt na kulinarnej mapie Gdańska. Dobre jedzenie zestawione z panoramicznym widokiem na Trójmiasto to połączenie, które w pamięci pozostaje na długo. Więcej o samym budynku Olivia Star oraz egzotycznym ogrodzie otwartym na jego parterze znajdziecie w naszym artykule TUTAJ.
Czytaj też: Restauracja | Wnętrza | Wieżowiec | Gdańsk | whiteMAD na Instagramie
fot. Ivo Ledwożyw