Polacy wymyślili zamiennik plastiku. Sztućce z kukurydzy i mąki mają trafić na rynek

Sztućce wykonane są z innowacyjnej kompozycji polimerowej, która podlega recyklingowi organicznemu. Opracowali ją naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Teraz uczelnia szuka inwestorów, którzy skorzystają z patentu w przemyśle.

Prace nad nową technologią to odpowiedź na zbliżający się zakaz sprzedaży przedmiotów jednorazowego użytku w Unii Europejskiej. Nowe przepisy zaczną obowiązywać od 2021 r.

Naukowcy z Gdańska opracowali ekologiczny polimer, który nie jest ropopochodny. Ich surowiec powstał wyłącznie z naturalnych składników. W największym uproszczeniu do produkcji ekologicznych sztućców wystarczy mąka ziemniaczana i kukurydza. Takie sztućce są tańsze w produkcji i w pełni biodegradowalne. Rozłożą się już po trzech miesiącach. 

Do wytworzenia naszych materiałów biopolimerowych, z których wytworzyć można jednorazowe sztućce i naczynia, wykorzystuje się łatwo dostępne surowce pochodzenia naturalnego lub surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł, co stanowi istotną przewagę nad stosowanymi powszechnie materiałami ropopochodnymi – tłumaczy prof. Helena Janik, kierownik zespołu badawczego z Katedry Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego PG.

Innowacyjna kompozycja z Politechniki Gdańskiej zawiera m.in. skrobię termoplastyczną uzyskaną z mąki ziemniaczanej i dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd (PLA). Ten ostatni produkowany jest z dekstrozy (odmiana glukozy), uzyskiwanej najczęściej z kukurydzy.

Jednorazowe produkty stworzone z takiej kompozycji są trwałe w użyciu, a rozkładają się nawet po wyrzuceniu ich do kompostownika z resztkami jedzenia. 

Granulaty opracowanej przez nas skrobi i jej kompozycje z PLA to materiały termoplastyczne. Dlatego mogą być wykorzystane w produkcji wyrobów jednorazowych metodą formowania wtryskowego lub metodą wytłaczania. Te metody uznawane są za jedne z najtańszych i najszybszych w produkcji przedmiotów użytkowych z klasycznych tworzyw sztucznych. My przenosimy je do produkcji przedmiotów biodegradowalnych – wyjaśnia prof. Helena Janik.

Jednym z pierwszych produktów z innowacyjnego tworzywa, które trafią do produkcji są jednorazowe sztućce. Uczelnia współpracuje tutaj z pierwszym podmiotem, który chce wdrożyć rozwiązanie. Pierwsze testy na odporność termiczną wykazały, że opracowane na Wydziale Chemicznym PG kompozycje mają wyższą odporność termiczną niż sztućce wykonane z tradycyjnego tworzywa.

fot. Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska (źródło: UM Gdańsk)