Na wskroś nowoczesny apartament to dzieło pracowni NArchitekTURA / Bartosz Haduch. Projekt powstał w ramach zamkniętego konkursu architektonicznego, w którym zajął pierwsze miejsce.

Futurystyczny apartament stanął w Dobrodzieniu w województwie opolskim. Okazuje się, że w przyszłości mieszkać będziemy w bieli i blisko natury. Ten ostatni aspekt można uzyskać imitując jej obecność we wnętrzach.

Przyjmując zaproszenie do zamkniętego konkursu na koncepcję Apartamentu Przyszłości myśleliśmy o miejscu ponadczasowym, uniwersalnym, lecz jednocześnie charakterystycznym, wręcz unikalnym. Podczas ponad dwuletniej pracy nad projektem staraliśmy się stworzyć otwartą przestrzeń, reagującą na zmiany w zakresie technologii, meblarstwa oraz zróżnicowanych potrzeb i zachowań użytkowników – opisują autorzy projektu.

W efekcie tradycyjne podziały funkcjonalne zastąpiono otwartym planem, który umożliwia dowolną ilość aranżacji. Białe, monochromatyczne wnętrze ograniczone jest rzędami podłużnych szaf, w których ukryto większość funkcji. Różne sposoby otwierania i zamykania frontów ukazują całą gamę zabudowy meblarskiej.

Poszczególne części związane są z płynnie przenikającymi się strefami funkcjonalnymi (kuchnia, salon, sypialnia, biblioteka, sala multimedialna, gabinet itp.), jednak zaproponowany przez projektantów układ pozwala na ich swobodne modyfikacje.

Z szaf wysuwają się blaty robocze, biurka czy łóżka, redefiniując formę i funkcję wnętrza. Schemat ukrycia wszelkich funkcji pomocniczych i technologicznych w szafach pozwala na wymianę urządzeń elektronicznych i wyposażenia bez większego wpływu na obraz wnętrza.

W inauguracyjnej wersji aranżacji doprowadziliśmy minimalistyczną estetykę do ekstremum, dobierając do wnętrza wszystkie meble i dodatki w kolorze białym. Jest to rodzaj interpretacji idei modernistycznych, strategii związanych z ekspozycją sztuki (schemat white cube) oraz analiz związanych z teorią koloru i światła. W kolejnych wersjach aranżacji we wnętrzu pojawią się zróżnicowane kolorystycznie meble, a może nawet antyki – mówią architekci.

O wyjątkowym charakterze tego miejsca decyduje indywidualnie projektowana „ściana zieleni”, stwarzająca iluzję łączności z naturalnym krajobrazem. Panoramiczny „obraz” o szerokości ponad 15 metrów przedstawia bogactwo form roślinnych, stanowiąc rodzaj współczesnej interpretacji historycznej tradycji ornamentu. Ściana złożona z przesuwnych paneli z żywicy z zatopionymi w nich zaimpregnowanymi roślinami (trawy, trzciny, liście itp.) oddziela poszczególne strefy, pozwalając na wiele różnorodnych wariantów aranżacji. Zmiany pozycji półtransparentnych elementów powodują nakładanie na siebie różnych warstw i tworzenie nieskończonej liczby malowniczych, wielowymiarowych kolaży.

fot. NArchitekTURA