Architekci skupieni w biurze BXBstudio Bogusław Barnaś przygotowali projekt Centrum Kultury dla miejscowości Bamiyan w Afganistanie. Czym wyróżnia się ten projekt?

Budynek Centrum ma być miejscem, w którym wspierane będą badania naukowe i zapewni miejsce dla zabytków archeologicznych i etnograficznych z całego kraju. Polscy architekci stworzyli tutaj przestrzeń dla wzbogacenia życia społecznego poprzez szereg programów i imprez kulturalnych takich jak: festiwale film dramatu, muzyki, tańca itp. Wydarzenia mają być odzwierciedleniem kultury regionu, mają rozpowszechniać informacje o kraju, oraz podnosić świadomość na temat dziedzictwa kulturowego.

Projekt budowy Centrum Kultury jest realizowany dzięki UNESCO, Ministerstwu Informacji i Kultury w Afganistanie oraz pomocy finansowej Republiki Korei. Ma on na celu przyczynić się do tworzenia wspólnej świadomości państwowej wśród mieszkańców Afganistanu, którzy są etnicznie podzieleni.

Centrum będzie zlokalizowane w pobliżu Obiektu Światowego Dziedzictwa oraz Krajobrazu Kulturowego i Archeologicznych pozostałości w Dolinie Bamiyan. Celem projektu jest promowanie zabezpieczania dziedzictwa i świadomości międzykulturowej. Ma to przyczynić się do wyższych celów – pojednania, budowania pokoju i rozwoju gospodarczego w kraju.

Projekt z Polski rywalizuje w konkursie z innymi pracami, których wpłynęło w sumie 1070. Tak wysoka liczba sprawia, że konkurs na Centrum Kultury w Afganistanie należy do najciekawszych w historii konkursów architektonicznych. Trzymamy kciuki za projekt z Polski!

Opis projektu:

Bamian Cultural Center zlokalizowane jest w unikalnym miejscu o wyjątkowym potencjale. Działka wyznaczona pod projekt znajduję się na wzniesieniu, z którego rozpościera się widok na dolinę Bamiyan. Celem projektu jest podkreślenie i wykorzystanie walorów miejsca, wpisanie go w otaczający krajobraz i kulturę. Architekci chcieli zaprezentować budynek ekonomiczny w budowie i użytkowaniu, łatwy do rozbudowy i zmiany funkcji.

Projektanci chcieli stworzyć budynek zbudowany z lokalnych materiałów w typowej dla regionu technologii, ale o nieprzeciętnych walorach architektonicznych. „Budynek powinien być bardzo zwarty aby był jak najbardziej energooszczędny a z drugiej strony bardzo dobrze doświetlony światłem naturalnym” – opisują autorzy projektu.

Forma budynku to horyzontalna, modułowa bryła, która jest oparta na ścisłym module o wymiarze 4x4m. Podstawą układu jest siatka słupów i podciągów, która jest wypełniana lokalnie wykonaną cegłą, tworzącą ściany i kolebki. Istotnym założeniem jest doświetlanie budynku przez kopuły, które obracane są w różne strony, dzięki temu uzyskujemy różnorodne doświetlanie dostosowane do poszczególnych pomieszczeń. Dzięki pozornej nieregularności uzyskujemy niepowtarzalne wnętrza i interesującą bryłę. W budynku znajduję się kilka wewnętrznych dziedzińców, które wprowadzają przyrodę oraz światło dzienne do wnętrza.

Zaprojektowany obiekt dzięki zwartej bryle oraz naturalnemu doświetleniu wnętrz będzie wydajny energetycznie. Z dachu można odprowadzać wodę do zbiornika retencyjnego i używać ją w budynku oraz ogrodzie. Również mamy możliwość zamontowania kolektorów słonecznych na płaskich częściach dachu. Nie będą one widoczne z zewnątrz, gdyż zasłonią je sklepienia kolebkowe.

Ważnym elementem zagospodarowania jest mur otaczający całą działkę. W projekcie jest on połączony z tarasem widokowym, dzięki czemu staje się on elementem architektury a nie tylko barierą uniemożliwiającą wtargnięcie na działkę.  Zagospodarowanie terenu jest oparte na tym samym module co bryła budynku. Poszczególne kwartały wypełnione są roślinnością o różnej wysokości, wodą lub geometryczną posadzką.  (ka)