Projekt hiszpańskiej Villi Benissa to efekt połączenia pasji i pracy wrocławskiej pracowni architektonicznej „Q2Studio”, która stworzyła nad Morzem Śródziemnym minimalistyczny obiekt, składający się z wysokiej klasy materiałów wykończeniowych.

Położona na zboczu jednego ze wzgórz, w północnej części Costa Blanca, Villa Benissa to piękno, które zachwyca od pierwszego wejrzenia. Delikatność i lekkośćarchitektury, ogromne przeszklenia zmiękczające promienie słoneczne, czy bezkres tafli wody basenu sprawiają, że rezydencja ujmuje poczuciem otwartości i przestrzeni. Synteza ciszy i niczym niezakłóconego spokoju, tworzy kojącąatmosferę miejsca, w którym jedynym ograniczeniem może być tylko wyobraźnia.

W projekcie dominuje przejrzystość oraz minimalizm. Benissa to proste formy i podstawowe kształty o niebanalnym designie. Aranżacje wnętrz łączą w sobie elementy stylu minimal, skandi i modern, dzięki czemu całość tworzy harmonijną przestrzeń do życia i wypoczynku. W prezentowanym wnętrzu dominują jasne, neutralne kolory. Wszystkie pomieszczenia zostały utrzymane w odcieniach szarości i złamanej bieli.

Obiekt został zaprojektowany w sposób nieoczywisty. Budynek jest niewidoczny dla osób, znajdujących się w okolicy, co zapewnia dyskrecję i pełną anonimowość inwestora. Od strony drogi widać zaledwie rzeźbiarską formę strefy wejściowej. Villa została zlokalizowana przy samym klifie, co sprawiło, że właściciel może podziwiać widok morza i malowniczego otoczenia tamtejszego regionu.

W obiekcie zaprojektowano duże przeszklenia, a część dzienną domu otwarto na ogród w którym znajduje się imponująca strefa wypoczynku z ponad 90m2 basenem. W jednej części budynku mieszkalnego znalazła się strefa prywatna z przestrzenią dla gości złazienką oraz garażem, a w drugiej zaś strefa dzienna z przestronną kuchnią, jadalnią,łazienką oraz odseparowaną sypialnią połączoną z garderobą. Obie strefy zostały połączone przestronnym holem i salonem. W obiekcie przewidziany został „podziemny” klub, ze strefą atrakcji oraz przeszkleniem, przez które widać wnętrze zewnętrznej części basenu.

Villa ma stanowić odskocznię od codzienności, swoisty azyl, który za milczącą fasadąkryje świetliste i otwarte wnętrza, odzwierciedlające marzenia inwestora o prywatnej strefie relaksu. Projekt to kwintesencja zmysłów – magiczne miejsce urzekające beztroską, spokojem, a przede wszystkim odwagą podążania za swoimi marzeniami.

materiały: http://q2studio.pl