Gdy brakuje miejsca w mieszkaniu, można podjąć trzy decyzje. Zmieścić się na metrażu, który jest dostępny. Przeprowadzić się w zupełnie inne miejsce, albo… wykupić mieszkanie sąsiada z góry i połączyć je ze swoim. Ta rodzina z Barcelony, wybrała ostatnią opcję.

Do współpracy zaprosili lokalne biuro architektoniczne Raúl Sánchez Architects. Ich zadaniem było połączenie dwóch mieszkań nie tylko fizycznie, klatką schodową, ale również estetycznie, w taki sposób by całe mieszkanie tworzyło jedną całość. Dodatkową prośbą właścicieli było stworzenie dużej sypialni z łazienką, która będzie służyć rodzicom. Na górnym piętrze znalazło się również miejsce na kuchnię i jadalnie. Dodatkowe sypialnie dla dzieci i potencjalnych gości, a także salon z toaletą zlokalizowane na parterze.

Architekci wybrali minimalistyczne formy. Złote i pomarańczowe elementy kontastują z białymi ścianami. Natomiast wszystkie meble i dodatki wykonane są z drewna o jasnym, choć ciepłym kolorze.