Pomysł na rewitalizację podwórka. Tak to robią we Wrocławiu!

To kolejny przykład tego, jak można zaprojektować rewitalizację zwykłego podwórka. Tym razem metamorfozę przejdzie przestrzeń wspólna budynków na Nadodrzu we Wrocławiu.

Przebudowa obejmie obszar pomiędzy ulicami Paulińską, Pomorską, Nobla i Rydygiera. Na zaniedbanym do tej pory terenie pojawią się nowe nasadzenia, stojaki na rowery, oświetlenie i chodniki.

Inwestycję realizuje Zarząd Zasobu Komunalnego we Wrocławiu, który podpisał już umowę na wykonanie prac. Mieszkańcy mieli wpływ na ostateczny wygląd projektu – mogli wyrażać swoje opinie podczas konsultacji. Wcześniej narzekali na chaotycznie rozstawione pojemniki na śmieci i panujący tam bałagan.

Rozważaliśmy budowę podziemnych pojemników, jednak przez rozbudowaną sieć infrastruktury oraz korzenie cennego drzewa było to niemożliwe. Zastosujemy zatem niskie, pojedyncze osłony na kontener, które pozwolą zachować czystość. Takie rozwiązanie wykorzystaliśmy już na wyremontowanych niedawno wnętrzach wzdłuż ul. Hallera oraz ul. Mierniczej – czytamy wypowiedź Anny Olbryt, rzeczniczki prasowej Zarządu Zasobu Komunalnego we Wrocławiu, którą opublikowano na stronie wroclaw.pl.

Co ciekawe, dzięki przebudowie część wód opadowych będzie zasilała istniejącą zieleń i nowe nasadzenia. Jej nadmiar zostanie odprowadzony do kanalizacji deszczowej.

Podczas konsultacji mieszkańcy byli podzieleni w kwestii ławek oraz miejsc postojowych. Projekt jest zatem wypadkową różnych potrzeb wszystkich zainteresowanych. Podwórko ma być przede wszystkim miejscem ciszy i odpoczynku – dodaje Anna Olbryt.

Mieszkańcy będą mogli korzystać m.in. z nowej ławeczki oraz podziwiać liczne nasadzenia. Rośliny zostały dobrane tak, by dawały różne barwy o każdej porze roku. Nasadzone zostaną dwa graby kolumnowe i cztery świerki białe. Powstaną także rabaty, a w nich niemal 300 sztuk krzewów, 500 sztuk bylin i 60 sztuk traw ozdobnych.


W ramach inwestycji powstaną nowe pojemniki na odpady. Projekt zakłada ich przysłonięcie pnącymi różami. Dodatkowo jedną ze ścian szczytowych budynku pokryje winorośl japońska o dużych liściach, które jesienią zmienią kolor na czerwony. Podczas remontu wykonawcy zadbają także o już istniejącą zieleń. Kasztan w centralnej części podwórka będzie miał zabezpieczony system korzeniowy a akacja zostanie poddana zabiegom pielęgnacyjnym.

Koszt remontu podwórka pomiędzy ulicami Paulińską, Pomorską, Nobla i Rydygiera to prawie 870 tys. zł. Prace powinny się zakończyć w połowie 2023 r.

źródło: wroclaw.pl

Czytaj też: Wrocław | Zieleń | Miasto | Metamorfoza | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły