POP in – Diner & Bar to nowe miejsce w centrum Gdyni, gdzie serwuje się klasyczną kuchnię amerykańską! Wnętrze restauracji zostało zaprojektowane przez pracownię Sikora Wnętrza, w środku spotkać można niezwykłe połączenie sztuki i kulinarnej przestrzeni. Całość wnętrza została wyeksponowana za pomocą oświetlenia od marki AQForm.

Piękne cegły pod gruzami dawnej pijalni

POP in – Diner & Bar to nowe miejsce w centrum Gdyni o powierzchni 189 m2, które powstało w sąsiedztwie słynnego baru mlecznego „Słoneczny”. Autorami projektu są architekci z pracowni Sikora Wnętrza, a ich przygoda z kreowaniem tego miejsca była, jak mówią – niezwykła. Początkowo, architekci musieli usunąć młotkiem, piłą i dynamitem zastane wnętrza pijalni piwa oraz pozbyć się wyposażenia drewnianych podestów, kolumn, baru i kasetonów. To, co odsłonili, wprawiło ich w nie lada zachwyt, a były to stare piękne cegły i poszarpane znakiem czasu ściany. Decyzja zapadła automatycznie – taka aranżacja musiała zostać i stanowić bazę w projekcie. Oryginalność wnętrza pokreślono delikatnością i ekspresją artystycznego gestu.
Sztuka oświetlona!

Głównym założeniem w projekcie była zabawa sztuką. Inspiracje stanowiły nawiązania do amerykańskiego Pop-artu, kompozycje z dzieła Alexandra Liebermana, mozaiki z Central Parku oraz obrazy Ewy Koniecznej – Pilachowskiej i Andrzeja Koniecznego.

Przestrzeń kreuje dowcip i zabawa konwencją typowego stylu industrialnego. Zbudowana z 24.000 klocków ściana, inspirowana dziełami tworzonymi w przestrzeni publicznej i wklejkami do murów, stała się jednym z głównych elementów kojarzonych z POP-inem. Grafikę opracował Jacek Wielebski – znany grafik i współtwórca Traffic Design. Taki projekt wymagał zastosowania oświetlenia, które wyeksponowałoby wnętrze i podkreśliło jego walory. Wybraliśmy szynoprzewody od marki AQForm, model PET next LED track, który idealnie sprawdził się w wyeksponowaniu zaprojektowanej sztuki.” – mówi Jan Sikora z pracowni Sikora Wnętrza.

Specjalnie dobrane i różnorodne oświetlenie wybrane przez architektów miało na celu zwracanie uwagi na industrialny charakter wnętrza, jednocześnie stanowiąc ciekawe tło do spotkań towarzyskich.

Zobacz również: Gdynia | Architektura | Restauracja 

źródło: materiały prasowe / AQ FORM