Flagowy sklep marki Bulgari wyróżnia się nietypową elewacją. Popękana ściana to dzieło architektów z pracowni MVRDV.

Holendrzy z biura MVRDV słyną ze swoich nietypowych projektów. Póki co w Polsce możemy oglądać jeden budynek, który zaprojektowali, to wieżowiec Bałtyk w Poznaniu, ale o tym, jak projektują w mniejszej skali można przekonać się zaglądając do Kuala Lumpur.

Projekt fasady butiku Bulgari to pierwsza witryna sklepowa, którą architekci zdecydowali się zaprojektować. Wykonana została z betonu i żywicy, co podkreślono złotym światłem, tworząc żyłkę z marmuru przypominającą tutaj efekt zastygłej lawy.

BULGARI

Sklep w dzielnicy Bukit Bintang w Kuala Lumpur nie jest nowy. Zmiana fasady to efekt prac modernizacyjnych. Architekci chcieli, aby przypominała o luksusowych produktach włoskiej marki, dlatego sięgnęli po marmur i żywicę. Dzięki współpracy architektów opracowano też katalog wzorcowych rozwiązań dla Bulgari, którą marka może stosować przy renowacji innych swoich butików na świecie.

Czytaj też: Sklep | Wnętrza | Projekty MVRDV

zdjęcia: Daria Scagliola, źródło: MVRDV