Budynek zaprojektowali architekci z biura Colectiv Arquitectura nadając mu kształt litery U . Wszystko dlatego, aby lepiej absorbował dzienne światło.

Studio Colectiv Arquitectura zaprojektowało dom w miejscowosci  Herdade da Aroeira – Almada, w sąsiedztwie licznych domków jednorodzinnych. Ten piękny portugalski budynek zbudowany jest na zboczu, które wystawione jest na mocne działanie słonecznego światła.

Willa Podzielona została na dwa poziomy, w którym niższy częściowo zatopiony jest w ziemi. Dwa wydzielone poziomy wyraźnie akcentują starannie dobrane materiały elewacyjne. Na parterze wykorzystano wzmocnioną strukturę betonu natomiast strefę górną  pokryto powłoką z drewna Cumaru. Częściowo zatopiony w ziemi parter pomieścił garaż na dwa samochody, przedpokój, magazyn, łaźnię połączoną z prysznicem oraz pralnię.

W budynku jest też basen. Znajduje się tuż przy salonie i pływając w nim można się cieszyć widokiem rosnącej za oknem przyrody. Białe powierzchnie, które przeważają w domu zrównoważa użyte z odpowiedni i w wyważony sposób ciepłe, ciemne drewno. Drewno to pojawia się  w większości pomieszczeń, które mają prosty i nowoczesny charakter. Sama forma budynku wynika z otwartego dziedzińca, który otoczony jest z 3 stron przeszkolonymi ścianami. (ms)