fot. Politechnika Wrocławska

Postmodernizm we Wrocławiu znika. Tym razem budynek politechniki

Postmodernizm we Wrocławiu nie ma szczęścia. Politechnika Wrocławska poinformowała o planach przebudowy budynku C-11. To tak zwana “Wieża Magów”, gdzie swoją siedzibę miał Instytut Matematyki i Informatyki, a później Wydział Matematyki. Na opublikowanych wizualizacjach widać, że gmach w nowej aranżacji straci charakterystyczne zdobienia.

To już kolejny postmodernistyczny budynek we Wrocławiu, który zniknie z krajobrazu. Wprawdzie ostaną się jego ściany, ale zatraceniu ulegną wszelkie charakterystyczne dla postmodernizmu elementy. W 2023 r. wyburzono słynny Solpol. Artykuł ze zdjęciami z prac rozbiórkowych publikowaliśmy TUTAJ. Z kolei koncepcję tego, co w miejscu Solpol może zostać zbudowane pokazywaliśmy TUTAJ.

Budynek znajduje się przy ulicy Janiszewskiego 14a. Zbudowany został w 1997 r. Przez wiele lat działał tam Wydział Matematyki, który niedawno przeniósł się do nowego miejsca – wyremontowanego szpitala przy ulicy Hoene-Wrońskiego.

Władze uczelni ogłosiły plan wielkiej przebudowy budynku, który zostanie powiększony. Dobudowane zostaną nowe kondygnacje – z północnej cztery, a z południowej strony jedna, która pełnić będzie funkcję strefy wejściowej.

Zakres prac będzie obejmował roboty konstrukcyjne, budowlano-wykończeniowe oraz roboty instalacyjne, w tym instalacje i urządzenia sanitarne, zaopatrzenie w ciepło, wentylację mechaniczną, pożarową, klimatyzację, instalację elektryczną oraz teletechniczną – informuje Politechnika Wrocławska.

Budynek C-11, fot. Google

“Wieża Magów” zmieni swój wygląd. Totalnie. Usunięte zostanie charakterystyczne przeszklenie na froncie, które schodkowo zwęża się ku szczycie. Usunięty zostanie też półokrągły balkon. Również strefa wejściowa utraci swoje spiczaste zakończenie, znikną też schody.

Przebudowa ma ruszyć jesienią 2024 r. i zakończyć się w 2026 r. Po przebudowie gmach będzie wykorzystywany przez Wydział Podstawowych Problemów Techniki. Wewnątrz planowana jest budowa dużej sali wykładowej na 165 osób oraz nowych pomieszczeń administracyjnych, technicznych i zaplecza sanitarnego. Jak oceniacie projekt przebudowy? Dajcie znać w sondzie!

Jak oceniasz projekt przebudowy?

View Results

Loading ... Loading ...

źródło: Politechnika Wrocławska

Czytaj też: Wrocław | Metamorfoza | Postmodernizm | Elewacja | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły