Na przekór swojej nazwy .BIG to kameralna inwestycja biurowa. Budynek zaprojektowali architekci z pracowni Q-arch. Jego budowa trwała niecałe dwa lata i niedawno się zakończyła.

Budowa biurowca .BIG rozpoczęła się w lipcu 2017 roku i trwała 15 miesięcy do uzyskania pozwolenia na użytkowanie. Całość budowy, łącznie z wykonywaniem powierzchni fit out, zakończona została w 2019 roku. Budynek zlokalizowany jest w Krakowie, u zbiegu ulic Kapelanka i gen. B. Zielińskiego. Posiada cztery kondygnacje naziemne. Parter zostanie poświęcony części usługowej. Budynek ma dwupoziomowy garaż podziemny, wyposażony m.in. w parking dla rowerów z gniazdami do ładowania elektrycznych jednośladów.

Budynek został wybudowany w systemie BREEAM, co oznacza, że zarówno na poziomie projektu, jak i wykonania, inwestycja została poddana surowej ocenie pod względem jej wpływu na środowisko.

Zależało nam na stworzeniu budynku o wysokiej energooszczędności, dlatego biurowiec ma zainstalowane m.in. czujniki natężenia oświetlenia, które automatycznie dostosowują jego moc, w zależności od pory dnia czy zachmurzenia. W częściach przechodnich oraz w pomieszczeniach sanitarnych zastosowano czujniki obecności automatyczne włączające oświetlenie. Ponadto okna wyposażone zostały w kontaktrony wyłączające klimatyzację w strefie, w której otworzono okno – mówi Dariusz Blocher, prezes Budimex SA.

Na uwagę zasługuje także fakt, że pracownicy biurowca będą mieli do dyspozycji ponad 200 m2 tarasu zlokalizowanego na dachu, z którego rozciąga się widok na panoramę Krakowa, wraz z jej najbardziej charakterystycznymi miejscami – Wawelem oraz Kopcem Kościuszki.

Głównym najemcą gotowej inwestycji jest Bank State Street, dla którego Budimex SA zaaranżował cztery piętra.

Bank wymaga zastosowania szczególnych rozwiązań architektonicznych oraz budowlanych. Ze względu na to wyposażyliśmy inwestycję np. w zabezpieczenia antyterrorystyczne, system mobilnych zapór przeciwpowodziowych, czy w instalację detekcji wycieku w poszczególnych pomieszczeniach. Z kolei w garażu podziemnym, który pomieści 125 samochodów, zbudowaliśmy śluzy bezpieczeństwa– mówi Dariusz Blocher.

Biurowiec został wyposażony także w szereg udogodnień, które odpowiedzą na współczesne potrzeby przyszłych pracowników. Mowa m.in. o zespole pomieszczeń sanitarno-szatniowych dla rowerzystów. Na każdym piętrze znalazła się też serwerownia i kuchnia. Na najwyższej kondygnacji ulokowane kantynę, salę konferencyjne oraz pomieszczenia do odpoczynku. Pracownicy po prostu mają się tutaj dobrze czuć.

fot. materiały prasowe