A co jeśli plac przed Dworcem Zachodnim w Poznaniu zmieni się w zielony plac? Zakończył się konkurs studencki na projekt koncepcji zagospodarowania tej przestrzeni. Zwyciężyła koncepcja, która zakłada przeniesienie ruchu aut pod ziemię, aby na powierzchni utworzyć zielony plac dla pieszych.

Konkurs zorganizowały władze miasta wraz z Politechniką Poznańską. Poprzedzony był semestralnymi warsztatami, dzięki którym studenci mogli zobaczyć, jak wygląda praca nad realnymi przestrzennymi problemami i jakie wymagania stawia się biurom projektowym. W sumie studenci Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej złożyli pięć prac, z pośród których sąd konkursowy przyznał pierwszą nagrodę ex aequo trzem zespołom projektowym. Nagrodzeni zostali: Paweł Danielak, Bartłomiej Bruzda oraz Nina Lipowska za projekt pt. „Piesi Górą”, Marceli Sobański i Aleksandra Stoltz za pracę pt. „Mediateka”, a także Agnieszka Baszak, Anna Chojnacka, Julia Ciesielska i Hanna Zielezińska za koncepcję pt. „Dworzec Zachodni”. Teraz prezentujemy pierwszy z nich.

Paweł Danielak, Bartłomiej Bruzda oraz Nina Lipowska przygotowali projekt „Piesi górą!”, który zakłada budowę wielkiego, zielonego placu rozciągającego się od Dworca Zachodniego po tereny Międzynarodowych Targów Poznańskich. Koncepcja trójki studentów przewiduje maksymalne otwarcie przestrzeni przed dworcem zachodnim, który zająć mają piesi i rowerzyści.

plac przed Dworcem Zachodnim

Plac przed Dworcem Zachodnim

Piesi górą – auta dołem, tak mogłoby brzmieć rozwinięcie tytułu pracy, a jest to związane z główną ideą oraz osią projektową – poprowadzeniem ruchu kołowego na odcinku ulicy Głogowskiej pod ziemią – opisują autorzy projektu.

W ich koncepcji zaprojektowano specjalną rampę, która prowadzi samochody pod placem uwalniając przestrzeń pieszym. Ten radykalny ruch autorzy projektu uzasadniają planami władz Międzynarodowych Targów Poznańskich, które chcą przybliżyć targi mieszkańcom. Ciekawie prezentują się zielone wyspy na placu. Dzięki swojej topografii mają charakter wypoczynkowy, ale też urozmaicają ciągi piesze tworząc wrażenie spaceru w wąwozie. Powstałe górki są idealne do przesiadywania w ciepłe i słoneczne dni. Układ wysp wynika z analizy ciągów pieszych oraz osi widokowych, jednej na Dworzec Zachodni, a z drugiej na pawilon MTP.

Przestrzeń przed dworcem bez wątpienia wymaga uporządkowania. Studenckie pomysły wniosły dużo świeżości i skłoniły nas do głębszej refleksji nad tym obszarem. Zależało nam, żeby zobaczyć, jak młodzi architekci widzą plac. Może będzie to impuls do dalszych działań i ogłoszenia pełnowymiarowego konkursu architektonicznego? – podsumowuje Piotr Libicki, zastępca dyrektora ZDM, pełnomocnik prezydenta Poznania ds. estetyki miasta.

Projekt jest jedynie koncepcyjnym. Jego realizacja nie jest dla miasta wiążąca, ale stanowi dobry sygnał, w jakim kierunku zmieniać się powinna ta część miasta.

Czytaj więcej: Poznań | Meble miejskie | Ekologia | Zieleń

źródło: UM Poznań