Kamienicę zaprojektowali architekci z pracowni Easst.com – Marcin Sucharski oraz Łukasz Sterzyński. Budynek znajduje się w centrum Poznania przy ul. Podgórnej.

Pierwotnie kamienica należała do mistrza ślusarskiego Theodora Steinkena. Następnie trafiła w ręce Kurii Metropolitalnej. Cały kwartał na początku XX wieku został wchłonięty przez Szpital Miejski. Obiekt przeobrażał się: pewne elementy takie jak balkony i brama zostały zamurowane lub usunięte, inne takie jak przejazd bramowy pomiędzy sąsiednią kamienicą został dobudowany. Pomimo bogatej historii miejsca po II wojny światowej przestrzeń i same budynki zostały zdegradowane i na mapie miasta stały się nieciekawym i zaniedbanym punktem, który odstraszał swoimi szarymi i nieremontowanymi elewacjami.

Dziś cały kwartał zyskał szansę na totalną metamorfozę i powrót w wielkim stylu. Budynki szpitala mają zostać przebudowane na Centrum Opieki Nad Seniorami. Kamienica Podgórna 9 ma zyskać powtórnie funkcję mieszkalną. Na parterze powstanie miejsce dla handlu i usług. Planowana jest duża przebudowa polegająca na stworzeniu m.in. wielkomiejskich witryn, które mają skomunikować ulicę z wnętrzami kamienicy.

Dziś ze względu na dużą różnicę terenu oraz pełnioną funkcję kondygnacje nadziemne były pozbawione wejść od ulicy Podgórnej a cały budynek skomunikowany jest przez wewnętrzny dziedziniec. Architekci chcą również przywrócić bramę w centralnej części budynku z łukowym zwieńczeniem. Dalsze prace mają polegać na wymianie dachu, który w dużej części ma zostać przeszklony i zgodnie z zapisami planu przestrzennego pokryty miedzią.

Prawdziwa rewolucja zapowiada się na tyłach budynku. Architekci zaproponowali, aby kamienica z tamtej strony zyskała nowoczesny wygląd i jak największe przeszklenia. Cały dziedziniec na tyłach budynku zostanie odnowiony i jest duża szansa, że w przyszłości będzie on stanowił swoisty deptak łączący ulicę Szkolną z ulica Kozią.

W przyziemiu znajdzie się lobby wejściowe oraz trzon windowy z klatką schodową. Poziomy stropów zostaną wyrównane – jak do tej pory korytarze w budynku i ich poziomy sprawiają wrażenie labiryntu. Elewacja zostanie odrestaurowana, gzymsy, ryzality, lukarny oraz opaski okienne zostaną uzupełnione. Całość kamienicy będzie stanowić dyskretne połączenie nowoczesności (dach, przeszklone witryny oraz tylna elewacja) z historią tego miejsca. 

źródło: Easst.com