Agata Jackiewicz – absolwentka pierwszego stopnia studiów Sztuki i Wzornictwa Ceramiki na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu obecnie kontynuuje studia na drugim stopniu. W swoich projektach stawia na prostę i i funkcjonalne rozwiązania. Oprócz projektowania ceramiki, interesuje się również food designem oraz projektowaniem graficznym. Prezentujemy Wam pracę dyplomową, która powstała przy wsparciu  dr Kariny Marusińskiej!

 

Odkąd Unia Europejska podjęła decyzję o nałożeniu kary finansowej na rolników oraz przetwórców za nadprodukcje mleka, ceny masła znacznie poszły w górę, a jakość wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Po dokładnym przestudiowaniu etykiety, okazują się być miksami tłuszczowymi. Mają one niekorzystny wpływ na układ krążenia, mogą również przyczyniać się do rozwoju chorób serca, czy miażdżycy. W maśle wysokiej jakości znajdziemy bakterie mające działanie probiotyczne, które są niezbędnym elementem zdrowego układu pokarmowego, enzymy, pomagające w przyswajaniu składników odżywczych, a także wiele witamin i minerałów.

Moim głównym celem, jako projektantki, jest zachęcanie ludzi do prowadzenia zdrowego trybu życia. Dlatego też poprzez projekt dyplomowy proponuję samodzielne wykonywanie masła, na którego skład użytkownik będzie miał wpływ. 

Zaprojektowany zestaw charakteryzuję się prostym kształtem z lekkim wyobleniem u podstawy. Formy posiadają detal w postaci wgłębienia po obwodzie. Połączenie ceramiki z drewnem ociepla charakter naczyń. Jako dopełnienie projektu dyplomowego opracowałam również identyfikację wizualną produktu, w której skład wchodzi logo, etykietka i opis wykonania masła. 

Zestaw umożliwia wykonanie masła od podstaw z dowolnie dobranymi dodatkami. Składa się on z kamionkowego pojemnika, w którym z mleka wybija się śmietanę; w naczyniu mieści się 1,5 l mleka. Ta ilość umożliwia wykonanie 250 g masła. Prosty, wysoki korpus usprawnia prace trzepaczki. Naczynie to posiada pokrywę, w którym znajduję się mechanizm urządzenie. Kolejnym elementem zestawu jest kamionkowa misa, w której wypłukujemy resztki maślanki z masła. Projekt zawiera drewnianą szpatułkę, za pomocą której można wymieszać gotowy produkt z dowolnymi składnikami oraz maselnicę do przechowywania z pokrywą. W skład zestawu wchodzą również dwa noże ceramiczny i drewniany.

Publikacja powstała w Hotelu Dębowym, do którego redakcja przeniosła tymczasowo swoją siedzibę. Szczerze Was zapraszamy do tego magicznego miejsca. Jeżeli lubisz zabytkową architekturę, tajemnicze historie, albo klimat gór to to miejsce jest idealnym wyborem dla Ciebie!

 

Autor: Agata Jackiewicz
Promotor: dr Karina Marusińska
Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusz Gepperta we Wrocławiu, Wydział CiSz, Sztuka i Wzornictwo Ceramiki