Siedziba pracowni architektonicznej INOSTUDIO znajduje się w niewielkim lokalu o powierzchni 20 m kw. w centrum Gliwic. Lokal położony jest na parterze w kamienicy, na terenie poprzemysłowego kwartału i wcześniej funkcjonował między innymi jako sklep z antykami czy portiernia. Lokal dostępny jest z bramy wjazdowej.

W trakcie wyburzeń okazało się, że pomieszczenie ma dodatkową przestrzeń ponad sufitem i całkowitą wysokość około 5 metrów. Pozwoliło to na rozmieszczenie funkcji biura na dwóch poziomach. Poziom 1 to miejsce spotka n i odpoczynku, poziom 2 to miejsce pracy i archiwum.

Przebudowa wnętrza polegała na wyburzeniu i wyczyszczeniu całej przestrzeni. Zaprojektowano nowy strop, nad częścią lokalu, schody oraz ciąg pomieszczeń technicznych wzdłuż jednej ze ścian.  Pomysłem na wnętrze było pozostawienie oryginalnych faktur na ścianach i suficie.  W istniejącą przestrzeń, w kontraście do rustykalnych powierzchni, został wstawiony gładki service box zawierający: toaletę, aneks kuchenny, kotłownię i garderobę. Wszystko zostało ujednolicone kolorem białym z czarnymi dodatkami.

[parallax-scroll id=”25239″]

W wyniku przebudowy elewacji powstała duża witryna oraz nowe drzwi wejściowe. Nad powiększonym oknem, od strony podwórka, zostało odkryte oryginalne sklepienie łukowe.

Architekci: INOSTUDIO
Strona internetowa: www.inostudio.pl
Lokalizacja: Gliwice, Polska
Autorzy projektu: Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak
Powierzchnia: 30.5m2
Data projektu: 2015
Fotografie: Marcin Grabowiecki www.marcingrabowiecki.berta.me