Świetna akcja zorganizowana przez jedną z naszych ulubionych polskich cukierni – DOTS. Założycielka pracowni, Katarzyna Malczewska stworzyła pralinki przypominające koronawirusa, które mają oswajać lęki i nieco osłodzić życie w tym trudnym dla nas wszystkich czasie. Co więcej, kupując pralinę CoronaDOTS wspierasz Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy!
CoronaDOTS serwuję z najzdrowszą deserową czekoladą i superfoodowymi dodatkami, takimi jak surowe ziarno kakaowca, algi morskie, korzeń imbiru, matcha – dla wzmocnienia i dla przyjemności.
Cały dochód z koronek zasila fundację WOŚP – ogólnopolską zbiórkę na rzecz walki z koronawirusem.
O marce DOTS:
DOTS Chocolate to projekt Katarzyny Malczewskiej, absolwentki ASP. Eleganckie praliny, o wielu kolorach i fakturach, zaskakują intensywnym smakiem wyjątkowych nadzień. Wykonywane z dbałością o każdy detal czekolady stanowią jedyne w swoim rodzaju połączenie kuchni i sztuki.
Pomysł na DOTS-y zaczął się naturalnie rodzić razem z przyjemnością, jaką dawało mi przygotowywanie jedzenia dla rodziny i znajomych – mówi ich autorka – Katarzyna Malczewska. Tworzenie tych wyjątkowych pralinek łączy w sobie jej zainteresowania: malarstwo, kuchnię i poznawanie ludzi. Współpracując z kucharzami i cukiernikami, nieustannie doskonali swoje umiejętności.
Wszystko wskazuje na to, że udało się jej już osiągnąć ten cel. Pralinki, same w sobie będące małymi artystycznymi formami, układane są w tematycznych zestawieniach, komponowanych jak obraz. Na powierzchni DOTS-ów spotykają się naturalne, nasycone barwy o różnych odcieniach, zmącone smugami lub ozdobione plamami. Niektóre praliny do złudzenia przypominają oszlifowane kamienie lub perły.
„Chciałabym tworzyć piękne rzeczy, których smak zaskakuje i o którym pamięta się długo, do którego chce się wracać Wszystko jest ważne, każdy detal, przetarcie, faktura” – dodaje Katarzyna Malczewska
Autorka projektu podkreśla, że lubi eksperymentować, nie tylko tworzyć nowe, ale także przełamywać klasyczne receptury. Smaki DOTS Chocolate są dobrane do rodzaju czekolady, z której są zrobione. Intensywne, ale jednocześnie wyważone – powstające często z dodatkiem ziół, przypraw, kwiatów i traw. Nowością są DOTS-y o aromacie runa leśnego i żywicy, a także rozmaitych nadzieniach, wśród których są: jaśmin z płatkami róży w czekoladzie Ruby, dynia, szyszki i grzyby, a także pistacja, rozmaryn i matcha. Nacisk na smaki wytrawne, nie przesłodzone, to zdecydowanie kolejna cecha wyróżniająca te praliny. Autorce zależy na tym, by jej produkty były zdrowe. Wyrabiane są więc ze świeżych składników bez dodatku cukru, konserwantów czy wzmacniaczy smaku.
Czytaj też: Ciekawostki | Restauracja | Sklep | Warszawa | Wydarzenia | Sztuka