Projekt budynku Nadleśnictwa Człuchów

Projekt budynku Nadleśnictwa Człuchów autorstwa Shelter Architekci

Projekt budynku Nadleśnictwa Człuchów według architektów z pracowni Shelter Architekci co prawda nie zostanie zrealizowany, bowiem zwycięska okazałą się praca złożona przez BCM Architekci (Zuzanna Bińczyk, Jacek Miller, Martyna Siwek, Bartosz Sułgut), uznaliśmy że warto go pokazać. Nie tylko ze względu na estetyczną formę, ale także bezpośrednie nawiązanie do działalności i misji polskich nadleśnictw. Warto również zwrócić uwagę na elewację, która nie jest dziełem przypadku. 

Projekt konkursowy na koncepcję budynku biurowego Nadleśnictwa Człuchów to prosta bryła, której dynamiki nadaje elewacja. Głównym celem projektu było stworzenie funkcjonalnego budynku biurowego, przy jednoczesnym wpisaniu go w zastany leśny krajobraz w sposób uwydatniający walory lokalizacji i przyrodnicze działki. “Chcieliśmy stworzyć budynek przenikający się z otoczeniem, z łatwym dostępem i czytelnym układem komunikacyjnym.” – tłumaczy architekt Robert Scheitza z pracowni Shelter Architekci.

Obiekt został zaprojektowany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, z naturalnych materiałów, z dużym naciskiem na wykorzystanie pasywnych źródeł energii i zasobów wodnych. Wokół budynku utworzono naturalną ścieżkę spacerową, która przebiega pomiędzy drzewami. Jej organiczny kształt jest charakterystycznym elementem projektu. Wokół niej ulokowano ciekawe punkty rekreacyjne takie jak: miejsca odpoczynku, plac zabaw oraz nowoczesny amfiteatr zatopiony w zieleni. Są to miejsca umożliwiające prowadzenia zajęć edukacyjnych dla dzieci i młodzieży z okolicznych szkół oraz integrację pracowników.

Projekt budynku Nadleśnictwa Człuchów


Ważną częścią całego założenia jest zielony dziedziniec utworzony przez budynek w kształcie litery „U”. Znajdują się na nim kameralne miejsca odpoczynku dla pracowników obiektu. Stworzono minimalistyczną, prostą i wyrafinowaną elewację połączoną z otoczeniem. Podwójna elewacja stanowi jednocześnie prosty i charakterystyczny element całości. Całość została zaprojektowana z drewna w ciemnobrązowym odcieniu – materiału naturalnego, ekologicznego, a zarazem przyjemnego w odbiorze i dotyku.

Od strony dziedzińca, w bardziej intymnej części działki zaprojektowano dużą ilość przeszkleń, które otwierają wnętrze budynku na zieleń. Nieregularny układ drewnianych słupów ma nawiązywać do licznych drzew w pobliżu budynku, a szklana elewacja ma za zadanie odbicie otoczenia i wtopienie się budynku. Ciekawym akcentem jest podświetlone logo Nadleśnictwa Człuchów znajdujące się przy głównym wejściu do budynku.

Bryła budynku z zewnątrz ma stanowić nienachalną, wkomponowaną w najbliższe otoczenie strukturę, podkreśloną przez prosty rytm lekkiej drewnianej fasady wraz z przeszkleniami i materiałami odbijającymi wszechobecną na opracowywanym terenie zieleń.

O pracowni: 
“Shelter to ambitny, niebojący się wyzwań zespół architektów stawiający potrzeby klientów na pierwszym miejscu. Przywiązujemy największą wagę do najmniejszych detali, z których powstają najlepsze projekty oraz do konsekwencji w działaniu, która pozwala na ich realizację. Nasze portfolio tworzą realizacje ze wszystkich obszarów architektury i urbanistyki bez względu na rozmiar czy skalę. Stawiamy na nietuzinkowe rozwiązania dbając równocześnie o odpowiednią funkcjonalność. Architektura jest naszą pasją, dlatego każdy projekt jest dla nas ważny. Niemożliwe dla nas nie istnieje, jest jedynie problemem do rozwiązania. Wykonujemy naszą prace kompleksowo zaczynając od koncepcji kończąc na nadzorze autorskim. Dbamy o cały proces projektowo-inwestycyjny na każdym etapie realizacji projektu. Przykładamy wielka uwagę do ustalonego harmonogramu kosztowego jak i przyjętego czasu realizacji.” – czytamy na stronie pracowni Shelter Architekci (http://shltr.pl/)

Czytaj też: Architektura w Polsce | Place, Skwery, Parki  | Drewno | Elewacja | Las | Ekologia | Wnętrza 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły