Przebudowa kościoła Santa Eulàlia w Gironelli odbyła się pod czujnym okiem architektów z pracowni Carles Enrich Studio. Opuszczony budynek kościoła Santa Eulàlia w Gironelli pochodzi z połowy XIV wieku i w ciągu swojej 600-letniej historii przeszedł niezliczoną ilość zmian w użytkowaniu.

W 1971 r. Rada Gironelli odzyskała budynek w opłakanym stanie, gdy został on przekazany przez poprzedniego właściciela, który nie był w stanie zagwarantować jego konserwacji.

W 2016 roku, ze względu na zły stan budynku oraz brak usług i zaplecza, konieczne było przeformułowanie przestrzeni na prowadzenie działalności kulturalnej związanej ze sztukami performatywnymi, w szczególności tańcem, muzyką i poezją. Interwencja ta była częścią programu odnowy istniejących budynków promowanego przez Radę Gironelli.

Projekt zaproponowany przez Carles Enrich Studio polega na odzyskaniu wszystkich elementów historycznych i poszanowaniu poprzedniej, sakralnej funkcji budynku. Ze względu na fatalny stan w jakim zastano obiekt, architekci zmuszeni byli do naniesienia zmian takich jak wymiana okładzin i podłóg, które przez lata zaniedbań zdążyły ulec całkowitej degradacji. Przebudowano również dziurawe mury i zabezpieczono je przez wilgocią, która wdarła się w stropy i drewniane konstrukcje. Ze względu na to budynek będzie pełnił funkcje publiczne obowiązkowe było dostosowanie go do przepisów BHP oraz przeciwpożarowych. Architekci podzielili przebudowę na trzy kluczowe procesy:

1 ) Odzyskanie przestrzeni centralnej
Najpierw odzyskano i nieco przebudowano przestrzeń nawy głównej. W centralnej części wyłożono drewnianą podłogę brzozową, aby umożliwić organizację prób tanecznych i teatralnych oraz zagwarantować dobrą izolację. Ważne było również ustalenie jednego poziomu podłogi.

2) Ustalenie stref funkcjonalnych
Ze względu na nową funkcję ważne było wygospodarowanie nowych przestrzeni pod toalety, szatnie, przebieralnie, czy pomieszczenia techniczne. Zastosowano również system ogrzewania podłogowego, który ma zapobiec zawilgoceniu podłogi, a także ogrzaniu wnętrza. Zainstalowano także system rekuperacji ciepła, w celu zminimalizowania wpływu na środowisko oraz zredukowanie kosztów.

3) Włączenie budynku w krajobraz miejski
Przebudowa kościoła Santa Eulàlia w Gironelli dotyczyła również przebuowy jego fasady i bryły. Przezroczyste okładziny elewacji zostały zastąpione przezroczystym szkłem, które poszerza pole widzenia, zapewnia naturalne światło przez cały dzień, włącza ulicę jako „drugą fasadę” i oferuje widok na kościół z zewnątrz. Uzupełnieniem fasady jest kurtyna materiałowa od wewnątrz, która służy do zarządzania oświetleniem oraz poprawy akustyki i izolacji w zależności od odbywających się w budynku wydarzeń. Przepuszczalność tej okładziny ma podkreślać publiczny charakter Santa Eulàlia jako przedłużenia miejskiego krajobrazu.

Czytaj też: Kościół   | Historia | Renowacja | Elewacja | Metamorfoza | Ciekawostki

źródło: archdaily.com

Hansgrohe