Stare przestrzenie mają ogromny potencjał. Przebudowa strychu to projekt, który zrealizowano w Lizbonie. W efekcie powstało mieszkanie liczące ponad 90 m kw. powierzchni.

Projekt przebudowy strychu przygotowali architekci z pracowni BALA atelier. Mieszkanie powstało na szczycie budynku z 1906 roku w Lizbonie. Architekci pamiętali o historii miejsca, dlatego wnętrze ich projektu próbuje nawiązywać do przeszłości. W tym celu architekci sięgnęli po barwne tkaniny, wzorzyste panele i odsłonili elementy konstrukcyjne z drewna. W ten sposób powstała przytulna i ciepła przestrzeń.

Przed renowacją strych był podzielony na kilka mniejszych fragmentów i na całej powierzchni miał obniżony sufit. Dzięki przebudowie uzyskano bardziej otwarty plan oraz wyższe sufity.

Wnętrze jest dobrze doświetlone – pozbywając się niskiego sufitu architekci odsłonili wszystkie przeszklenia. Dodatkowo, aby nie ograniczać ilości dziennego światła zdecydowano, aby łazienka urządzona została nie przy ścianie, ale zaplanowana została w centralnej części mieszkania. To jedyna przestrzeń lokalu, która została wydzielona.

przebudowa strychu

Jednak architekci nie zrezygnowali całkowicie z przegród. Wprowadzili system zasłon, dzięki którym można wydzielić odrębne strefy – wpływa to na poczucie prywatności domowników – przykładem jest sypialnia, którą w razie potrzeby można oddzielić jedwabną zasłoną z elementami dekoracyjnymi w złotym kolorze.

Czytaj też: Renowacja | Portugalia | Mieszkanie | Wnętrza

Przebudowa strychu – źródło zdjęć: ivo tavares studio