Chińczycy po raz kolejny zachwycają świetną architekturą. Tym razem prezentujemy przedszkole, które powstało w specjalnie wyznaczonej strefie stolicy Syczuanu.

Przedszkole powstało w miejscowości Chengdu, w jednej ze specjalnych stref nazywanej Tianfu New Area. Jest to dzielnica słynąca z obecności przemysłu wysokich technologii oraz bardzo proekologicznego podejścia władz. Przedszkole powstało tuż przy sporym jeziorze, a kilkadziesiąt metrów od niego znajduje się Tianfu Central Park – mniejszy odpowiednik nowojorskiego Central Parku.
To, co jednak najbardziej przykuwa uwagę do obiektu, to jego wyjątkowa bryła. Kilka białych, połączonych brył tworzy razem wspólną przestrzeń, w której znalazły się sale lekcyjne, spora stołówka, a także pokoje dla nauczycieli, gości, czy hala sportowa.

Ciekawym zabiegiem architektów z CHALLENGE DESIGN było zaprojektowanie w zewnętrznych ścianach wielu wyjść. Dzięki temu, po pierwsze zachęcają dzieci do wychodzenia na zewnątrz i doceniania otaczającej ich przyrody, z drugiej zaś pozwala na uniknięcie tłoków na korytarzach. Powierzchnia całego kompleksu budynków zajęła 5600 metrów kwadratowych.

Kilka dni temu opisywaliśmy podobny projekt! O żłobku z Wągrowca pod Poznaniem przeczytacie TUTAJ!