Takie projekty bardzo nas cieszą. Przedszkole w Lądku-Zdroju to pierwszy w Polsce pasywny budynek przedszkola, ogrzewany zimą i chłodzony latem poprzez wykorzystanie energię z podziemnych złóż i nie emitujący gazów cieplarnianych. Udało się to dzięki występowaniu na terenie miasta źródeł wód geotermalnych. Władzom miasta zależało, aby architekci kładli duży nacisk na aspekty ekologiczne. Budynek miał być nie tylko przyjazny środowisku, ale również oszczędny w utrzymaniu. 

Podstawowymi kryteriami, które przyjęli architekci już na wstępnym etapie projektowania, było rozplanowanie funkcji budynku w parterowej bryle, tak aby wszystkie sale oddziałowe miały bezpośredni dostęp do ogrodu z umieszczonym w nim placu zabaw. Ze względu na podłużny kształt działki oraz uwarunkowania planistyczne, ustalono, że budynek będzie się składał z dwóch brył – podłużnych „stodół” przekrytych stromymi dachami, przesuniętymi względem siebie. W bryle południowej, od strony ogrodu, z widokiem na otaczające góry umieszczono wszystkie sale oddziałowe dla dzieci, natomiast w bryle północnej zlokalizowano pozostałe pomieszczenia: strefę holu głównego z szatniami, salę wielofunkcyjną, zaplecze kuchenne i administracyjne.  Dzięki temu wszystkie sale oddziałowe dla dzieci mają zapewniony całodzienny dostęp światła dziennego, bezpośrednie wyjście z sal do ogrodu.Przedszkole w Lądku-Zdroju

Dwa zadaszone tarasy, tworzące wnęki w bryle budynku, stanowią uzupełnienie sal oddziałowych – zarówno podczas deszczowych jak i słonecznych dni, dzieci mogą spędzać pod zadaszeniem czas na świeżym powietrzu w ramach zajęć edukacyjnych. Główne wejście do budynku, zlokalizowane od strony północnej, prowadzi do obszernego holu mieszczącego szatnię dla dzieci, bezpośrednio przy którym zaprojektowaliśmy salę wielofunkcyjną, pełniącą rolę stołówki oraz miejsca gier i zabaw.

Ponieważ sala ta ma pełnić rolę pomieszczenia służącego do różnych celów miejscowej społeczności, min. jako miejsce do prowadzenia rehabilitacji osób niepełnosprawnych, zajęć tanecznych itp, z wiatrołapu prowadzi do niej osobne wejście, otwarte poza godzinami funkcjonowania przedszkola. Oba pomieszczenia rozdzielone są ścianką mobilną, której zsunięcie, daje możliwość stworzenia obszernej powierzchni, przeznaczonej do organizowania większych uroczystości – zarówno dla stałych użytkowników obiektu, jak również okazjonalnych imprez.

Aby zlokalizowany od strony północnej z szatniami dla dzieci hol główny, nie sprawiał przytłaczającego wrażenia, ze względu na brak bezpośredniego dostępu światła dziennego architekci zdecydowali umieścić na południowej połaci dachowej, nieregularne rozmieszczone świetliki. Wraz z równie nieregularne rozmieszczonym oświetleniem sufitowym, mają one oprócz oświetlenia obszernej kubatury, przywoływać na myśl gwiazdozbiory na niebie – w ciągu dnia świecące światłem słonecznym, a po zmroku sztucznym światłem opraw oświetleniowych na połaci oraz zwisających żarówek z kolorowymi oplotami.

Wnętrza obiektu zostały zaprojektowane w sposób oszczędny, tak aby nie narzucać gotowych rozwiązań, a jedynie tworzyć neutralne środowisko, które z czasem zostanie zaadoptowane przez swoich użytkowników – wypełni się zabawkami, rysunkami, efektem zabaw plastycznych dzieci. 

Po prezentacji budynku przez Burmistrza Lądka-Zdroju w siedzibie Komisji Europejskiej, jej przedstawiciele wytypowali zaprojektowany przez Dominika Góreckiego i arch. Szczepan Dejnka obiekt, jako jeden z pięciu wzorcowych projektów dla przedszkoli na terenie całej Unii Europejskiej.

O architekcie: 
Dominik Górecki –  architekt formalnie działa na rynku od 2009 roku. Doświadczenie opiera na wcześniejszej kilkuletniej praktyce projektowej we wrocławskich i warszawskich pracowniach. Otrzymał wyróżnienie w kategorii „Architekt Baza 2015” przyznane w ramach Dolnośląskiego Przeglądu Architektury, a także II nagrodę w konkursie na Cmentarz Komunalny w Szczecinku. „Moje podejście do każdego zadania projektowego charakteryzuje, wykorzystanie współczesnych środków wyrazu, analiza kontekstu i wytycznych Inwestora.Staram się łączyć to co nowoczesne i aktualne z poszanowaniem dla tradycji i specyfiki danego miejsca, w którym przychodzi mi projektować. Każde zadanie projektowe traktuję indywidualnie, w poszukiwaniu optymalnej odpowiedzi na nie, skupiam się przede wszystkim na kontekście i założeniach programowych. Oszczędność w stosowaniu form architektonicznych oraz pragmatyczność rozwiązań cechujące moje projekty, są odzwierciedleniem przekonań o potrzebie kreowania przestrzeni adekwatnej do czasu i miejsca swojego powstania.” – czytamy na stronie architekta 

Czytaj też: Architektura | Ekologia | Dzieci | Przedszkole  | Polska | Technologia

przedszkole gminne: w Lądku-Zdroju, woj. dolnośląskie,
projekt i realizacja: 2014 – 2018r.
inwestor: Gmina Lądek-Zdrój
powierzchnia użytkowa: 1365m²
kubatura: 10261m³
autorzy: arch. Dominik Górecki ( główny projektant ) i arch. Szczepan Dejnek