Przedwojenna stodoła zmieniła się za sprawą architektów z pracowni NA NO WO architekci. Opuszczone zabudowania gospodarcze składające się z przedwojennych stodół i ruin dawnego budynku mieszkalnego, znajdują się na rozległej działce położonej w jednej z zabytkowych dolnośląskich wsi. Jej metryka sięga średniowiecza, a cała wieś objęta jest strefą ochrony konserwatorskiej.

Miejsce to zauroczyło parę inwestorów, którzy zapragnęli starą stodołę rozbudować i zaadaptować na przyszły dom. Szukali miejsca przepełnionego spokojem, gdzie życie będzie mocno powiązane z otaczającą przyrodą. Dlatego w przestronnym ogrodzie oprócz warzywnika, zielnika i sadu przewidzieli miejsce, które będzie przeznaczone dla kur i kaczek.

Wolny czas inwestorka planuje poświęcać na realizowanie hobby jakim jest krawiectwo i rękodzieło, stąd w projekcie przewidzieć należało odrębny gabinet z widokiem na ogród i taras. Zostaną w nim umieszczone maszyny do szycia oraz regały z materiałami i dekoracjami. Wolno stojący garaż z warsztatem i połączona z nim dwustanowiskowa wiata to natomiast miejsce, które będzie umożliwiało realizowanie motoryzacyjnych pasji inwestora.

Program funkcjonalny przyszłego domu był tworzony wokół starej stodoły, w której po usunięciu wewnętrznych podziałów otworzyłaby się efektowna przestrzeń z wyeksponowaną więźbą dachową. Będzie to przyszła strefa dzienna wysoka na 6 metrów z miejscem na trzymetrowy stół biesiadny i ponad czterometrową świąteczną choinkę. Stworzenie przestrzeni odpowiedniej dla organizacji dużych rodzinnych przyjęć i spotkań towarzyskich było bowiem jedną z głównych wytycznych projektowych.

W zabytkowym układzie wsi łatwo dostrzec przykłady zachowanych zabudów zagrodowych, gdzie budynki gospodarcze i mieszkalne rozlokowane są na planie litery „U” wokół dziedzińca wjazdowego. Projektując układ przestrzenny przyszłego domu postanowiliśmy nawiązać do tego charakterystycznego dla wsi sposobu zagospodarowania działki. Dawną stodołę rozbudowano o  dwa budynki. Pierwszy  mieszczący strefę głównego wejścia, garaż i towarzyszące pomieszczenia pomocnicze, ustawiono z jednej strony jako jej przedłużenie, natomiast drugi mieszczący część sypialnianą i strefę prywatną właścicieli dostawiono z drugiej strony prostopadle. Dziedziniec wjazdowy został domknięty przez ustawiony równolegle, wolnostojący garaż z wiatą i warsztatem.

Między nowo projektowanymi budynkami, a dawną stodołą zaprojektowano niskie przeszklone łączniki umożliwiające wgląd z dziedzińca w tylną ogrodową część działki. Nawiązują one do charakterystycznych, ustawionych naprzeciwko siebie, często pozostawionych w pozycji otwartej, historycznych wrót, wiejskich budynków gospodarczych. Łączą one frontowe podwórze z tylną częścią posesji i przylegającymi polami uprawnymi.

Rozplanowanie elementów rozbudowy dawnej stodoły, w oparciu o schemat zabudowy zagrodowej, umożliwiło wytworzenie dwóch stref na działce: półprywatnej z dziedzińcem wjazdowym od frontu i prywatnej od strony ogrodu. Pomieszczenia strefy prywatnej otwierają się dużymi przeszkleniami na ogród i otaczający go krajobraz rozległych pól, natomiast od strony dziedzińca sąsiadującego z zabudowaniami wsi, chronią prywatność mieszkańców dzięki zastosowaniu podwójnych elewacji. Przeszkloną ścianę korytarza prowadzącego do łazienek i sypialni przysłania murowana ażurowa ściana ceglana. Specjalny układ cegieł umożliwi wpuszczenie rozproszonego światła i zapewni widok na zewnątrz przy jednoczesnym ograniczeniu wglądu z zewnątrz w prywatną część domu.

Tak jak pierwotnie, budynek będzie otynkowany od zewnątrz, natomiast wnętrze zostanie wykończone płytka ceglaną. Odwrotny zabieg zostanie zastosowany w nowo projektowanych budynkach, gdzie elewacje będą wykonane z cegły rozbiórkowej, ułożonej w wątku polskim, a wnętrza będą tynkowane, minimalistyczne i malowane na biało.

Pierwotnie projekt obejmował rozbudowę i adaptację przedwojennej stodoły na funkcje mieszkalne, jednak stan techniczny i niekorzystna lokalizacja obiektu względem granicy działki, wpłynęły na decyzję inwestorów o rozebraniu i odbudowie budynku przy częściowym użyciu zachowanych materiałów budowlanych.

Odbudowywana stodoła będzie stanowiła odwzorowanie starego obiektu pod względem gabarytów i proporcji. Najbardziej charakterystyczne elementy dawnego budynku jak wiązary więźby dachowej, pokrycie dachu dachówką karpiówką żłobkowaną układaną w koronkę, nieregularny układ otworów okiennych i drzwiowych od strony podwórza zostaną odtworzone. Cegła rozbiórkowa posłuży do wykończenia ścian od wewnątrz, a stare belki drewniane po demontażu więźby zostaną ponownie użyte jako konstrukcja stropu nagiego piętra. Renowacji i ponownemu wykorzystaniu mają zostać poddane również takie elementy jak stare drewniane wrota do wychodka z charakterystycznym sercem wyciętym w deskach oraz kamienne granitowe koryta, które w swoim drugim życiu będą pełniły funkcję umywalek.

Tak jak pierwotnie, budynek będzie otynkowany od zewnątrz, natomiast wnętrze zostanie wykończone płytka ceglaną. Odwrotny zabieg zostanie zastosowany w nowo projektowanych budynkach, gdzie elewacje będą wykonane z cegły rozbiórkowej, ułożonej w wątku polskim, a wnętrza będą tynkowane, minimalistyczne i malowane na biało.

Odbudowa stodoły umożliwi nowe jej usytuowanie w stosunku do granicy z działką sąsiednią, zgodnie z obowiązującymi przepisami, dzięki czemu w elewacji południowej będzie możliwe zaprojektowanie nowych przeszkleń i wyjść na zewnątrz. Dodatkowo będzie można wykonać odpowiednią izolację termiczną i przeciwwilgociową.  Dzięki zastosowaniu paneli fotowoltaicznych, pompy ciepła i wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła, nowa stodoła będzie zapewniała współczesne standardy użytkowe.

O architektach:
Pracownia NA NO WO architekci została założona w 2012 roku przez Piotra Cugiera i Rafał Tamowicza we Wrocławiu. „Nasz zespół tworzą młodzi i kreatywni architekci oraz współpracująca z nami grupa doświadczonych projektantów branżowych. Choć naszą ulubioną stylistyką jest minimalizm oraz proste i geometryczne podziały, to staramy się za każdym razem zrozumieć potrzeby i poznać gusta inwestora aby zrealizowany przez nas projekt był źródłem satysfakcji i zadowolenia nie tylko projektantów ale przede wszystkim przyszłego użytkownika. Nasza pracownia realizuje zadania projektowe niezależnie od funkcji i skali od mebli, poprzez wnętrza i domy jednorodzinne po budynki użyteczności publicznej
i obiekty przemysłowe.

Z racji kierunkowego wykształcenia i zdobytego przez lata doświadczenia specjalizujemy się w renowacjach i adaptacjach budynków zabytkowych. Pracę nad nowym tematem zaczynamy od wnikliwej analizy miejsca skupiając się na dostrzeżeniu i wydobyciu jego potencjału przy równoczesnym wyeliminowaniu zastanych błędów i problemów funkcjonalnych. Wszystko to w celu stworzenia przestrzeni jak najwygodniejszej do życia i ponadczasowej. NA NO WO bo każdy projekt to nowe wyzwanie, nowe spojrzenie, nowe doświadczenia, nowi klienci, nowe emocje…” – czytamy na stronie architektów

Czytaj też: Metamorfoza | Dom jednorodzinny | Architektura w Polsce | Cegła | Zabytek

 źródło: materiały prasowe / www.nanowoarchitekci.pl