Moskenesøya to niewielka wyspa, która położona jest w archipelagu Lofotów w Norwegii. Niedawno otwarto tam nietypową publiczną toaletę. Założenie było takie, aby nie psuć krajobrazu regionu. Efekt?

Miejską toaletę na wyspie Moskenesøya zaprojektowali architekci z działającej w Oslo pracowni Manthey Kula. Toaleta wprawdzie istniała w tym miejscu już wcześniej, ale mieszkańcy wyspy borykają się z problemem silnego wiatru, który uszkodził wczesniejszą konstrukcję. Dlatego architekci zaproponowali zdecydowanie mocniejsze rozwiązanie.

Toaleta wyglądem może przypominać bunkier. To za sprawą cortenu, który nadał jej miedzianego wyglądu i wizualnie dopasował do pobliskiej przyrody. Wykorzystanie takiego materiału miało też na celu wzmocnienie konstrukcji. Cięższe ściany będą stawiać większy opór silnemu wiatru.

Surowy charakter jest również w środku. Wyposażenie toalety ograniczono do niezbędnego minimum. Projektanci zdecydowali się jednak odsłonić sufit. Znalazło się tam ogromne przeszklenie, które sprawia, że wnętrze jest jasne.

źródło: , zdjęcia: Knut Hjeltnes, Manthey Kula, Paul Warchol