Unikalna winiarnia powstała w miejscowości Znojmo w Czechach. Zaprojektowali ją architekci z pracowni ORA. W ten sposób spełnili marzenie właściciela, który o takim obiekcie marzył od długich lat.

Znojmo to liczące 34 tys. mieszkańców miasto na południu Czech. Historia Znojmo sięga początku XI wieku. Do dziś zachowało się tutaj wiele zabytkowych budynków. W jednym z nich działa Muzeum Wina oraz Centrum Win Znovin Znojmo, które może pochwalić się jedną z największych w Europie piwnic przechowujących blisko milion butelek wina. Znojmo jest więc idealnym miejscem do stworzenia winiarni Nešetřil.

Marzeniem właściciela Nešetřil było stworzenie winiarni w sercu miasta, w renesansowej kamienicy na Placu Masaryka. Celem było stworzenie miejsca, w którym będzie produkowane, sprzedawane i degustowane wino. Miejsca, gdzie będzie można organizować wydarzenia i imprezy z noclegiem dla gości. Tak rozległy plan wymusił na architektach wykorzystanie każdego centymetra dostępnej powierzchni, w tym zagospodarowanie dziedzińca i starych piwnic.

Po wejściu do środka gości wita bar winny. Urządzono go w historycznej przestrzeni, którą wyróżniają sklepienia krzyżowe. Pod jednym ze sklepień umieszczono charakterystyczny żyrandol w kształcie krzyża i długą ławkę. Obok umieszczono bar oraz eleganckie stojaki na wino.

Aby dostać się do winiarni należy najpierw wejść na dziedziniec, który powstał na wąskiej działce położonej pomiędzy wysokimi ścianami sąsiednich zabudowań. Jednym z sąsiadów jest dawny klasztor kapucynów – wyróżnia go zwietrzały już kamienny mur. Druga ściana należy do centrum kulturalnego, które prężnie działało w latach 80. XX wieku. Z tarasu rozpościera się widok na ogród kapucynów i reprezentacyjny gmach sądu. Atrakcyjne osie widokowe to celowy zabieg, w ten sposób powstało bowiem atrakcyjne miejsce do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Na placu powstała też nowa część usługowa.

winiarnia w czechach

Postanowiliśmy przylgnąć do brzydkiej ściany centrum kulturalnego, przysłonić ją i skupić uwagę na murze klasztoru – wyjaśniają autorzy projektu.

Dobudowana część nawiązuje do dawnego skrzydła dziedzińca, które zostało zniszczone w czasie II wojny światowej. Jedyną częścią dawnego skrzydła, które zachowało się do dziś są piwnice. Architekci zaprojektowali tam pomieszczenia produkcyjne.

Do piwnic wchodzi się przez tajne drzwi. Architekci ograniczyli tutaj swoją ingerencję do minimum, chcieli, by piwnice zachowały swój autentyczny wygląd. Piwnice na pierwszym poziomie są wypełnione zbiornikami ze stali nierdzewnej.

Czytaj więcej: Kawiarnia | Bar  | Drewno | Cegła | Czechy

fot. BoysPlayNice