Strażacy to jedna z najbardziej odpowiedzialnych i zaangażowanych grup zawodowych na świecie. Strażacy niejednokrotnie ryzykują własne życie, by chronić lub ratować ludzi, którzy znaleźli się w potrzebie. Niestety zawód ten w Polsce często jest niedoceniony i niedofinansowany co sprawia, że coraz mniej osób decyduje się podjąć tę niezwykle wymagającą służbę. Inaczej wygląda to w Belgii, gdzie strażacy, obok lekarzy i nauczycieli, to najbardziej szanowana funkcja społeczna. Przykładem tego jest remiza w Antwerpii, która nie tylko wygląda wspaniale. Obiekt został wyposażony w najlepszy sprzęt, który będzie ratował mieszkańców stolicy, ale także zabezpieczał życie i zdrowie strażaków. 

Remiza w Antwerpii została zaprojektowana przez cenione belgijskie studio projektowe Happel Cornelisse Verhoeven. Architekci zaproponowali stworzenie prostej, prostopadłościennej bryły, którą w całości pokryły połykujące, czerwone cegły o różnych wymiarach. Cegły połączone zostały śnieżnobiałymi fugami, które podkreślają fakturę cegieł. Powstały w ten sposób czerwony budynek od razu przywołuje na myśl archetypiczny kształt dawnych jednostek straży pożarnej.

„Celem było stworzenie budynku, w którym forma architektoniczna tłumaczy funkcję obiektu. Monochromatyczny charakter zapewnia rozpoznawalną tożsamość, w której forma i wygląd nieodwołalnie przypominają nam o funkcji budynku i roli jego użytkowników”– mówią przedstawiciele pracowni z Rotterdamu.

Remiza w Antwerpii „Fire Station Wilrijk”, bo tak nazwano obiekt, powstała przy jednej z głównych dróg w południowej części stolicy Belgii. Na szczycie trzykondygnacyjnego obiektu króluje napis „Brandweer” oznaczający „Straż Pożarną”, którego zapis graficzny powstał na podstawie bezszeryfowej czcionki Univers, zaprojektowanej przez Belga Adriana Frutigera w 1957. Prosty, wręcz ascetyczny biały napis na czerwonym tle przyczynia się do wzmocnienia funkcjonalnej estetyki elewacji.

Wnętrze jest bardziej skromne i utylitarne. Nie ma w nim śladów czerwieni, czy połyskujących fug. Hybrydowa konstrukcja z betonu i drewna klejonego (CLT) jest dopasowana do ścianek działowych na wszystkich trzech piętrach. Powierzchnie warsztatowe i biurowe znajdują się na dwóch dolnych poziomach, natomiast górne piętro jest zaprojektowane tak, aby oferować strażakom warunki jak najbardziej zbliżone do tych panujących w ich prywatnych domach. Obejmuje ono pomieszczenia sypialne, garderoby i pomieszczenia mieszkalne, dzięki czemu strażacy mogą być wzywani przez całą dobę, 7 dni w tygodniu.

Czytaj też: Belgia | Cegła | Beton | Ciekawostki | Elewacja

źródło: https://hcva.nl