Gardens by Fort to nowa restauracja otwarta w przestrzeni historycznego Fortu Mokotów przy ulicy Racławickiej 99. To dobre miejsce na kulinarnej mapie Warszawy dla miłośników międzynarodowej kuchni, industrialnej architektury i zieleni.

Fort Mokotów wybudowany jako element carskich fortyfikacji dziś jest zieloną enklawą w sercu Mokotowa, gdzie Warszawiacy znajdą ukryte z dala od miejskiego zgiełku dwa nowe miejsca: restaurację Gardens by Fort oraz przestrzeń eventową B’Fort. Obydwa miały inaugurację w pierwszy weekend września. W Sali głównej powstało 80 miejsc. Jest też dodatkowa sala VIP na 30 osób.

Tym co wyróżnia Gardens byt Fort poza autorską kuchnią jest industrialne wnętrze, przepełniony zielenią ogród oraz imponujący taras. Powierzchnia ogrodu wynosi 1 000 m kw., a tarasu 200 m kw.

W Gardens by Fort możemy spróbować kuchni międzynarodowej, inspirowanej Azją oraz smakami z innych zakątków świata. Na gości i czeka starannie skomponowane menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. W propozycjach znajdują się pozycje mięsne, wegetariańskie oraz w stu procentach wegańskie. Podstawą kuchni są dania przygotowywane z wysokiej jakości produktów uzupełnione winami odpowiednio dobranymi do potraw, autorskimi koktajlami oraz wyselekcjonowanymi alkoholami.

Gardens by Fort

 

Trzeciego września swoje premierowe otwarcie miała także przestrzeń eventowa B’Fort. Otwarcie połączone było z inauguracją wystawy Not Fair.

Not Fair to cykliczne wydarzenie poświęcone sztuce współczesnej oraz platforma współpracy między aktywnymi uczestniczkami i uczestnikami sceny artystycznej. Nadchodząca edycja przybrała formę wystawy dedykowanej kolekcjonowaniu młodej, ambitnej polskiej sztuki współczesnej. Na wystawie zaprezentowano prace około dwudziestu artystek i artystów wypożyczonych z kilkunastu prywatnych kolekcji.

Czytaj też: Warszawa | Restauracja  | Cegła  | Wnętrza | Zabytek | whiteMAD na Instagramie

źródło: Gardens by Fort