Restauracja Hesu w Warszawie. Koreańska kuchnia w kolorowym wydaniu

Lokal znajduje się w samym centrum Warszawy, przy ulicy Oboźnej 9/100. Restauracja Hesu specjalizuje się w kuchni koreańskiej. We wnętrzu znajdziemy kolorowe meble i dodatki, które działają na zmysły równie intensywnie, co smaki na talerzu. Wnętrze restauracji zaprojektowali Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina.

Duet architektów postanowił odejść od stereotypowego postrzegania wystroju wnętrz azjatyckich restauracji. Zamiast bazować na drewnianych elementach, postanowili zainspirować się paletą barw, jakie oferuje tamten region świata. – Chcieliśmy grać skojarzeniami, a nie dosłownością – mówi Aleksandra Mętlewicz. Ta odwaga zaowocowała wnętrzem pełnym życia i energii, które jednocześnie nie jest przytłaczające.

Właściciel lokalu jest jednocześnie szefem kuchni, a nazwa restauracji “Hesu” stanowi nawiązanie do pseudonimu szefa. Hes prowadzi kuchnię koreańską, jednak w swoim unikalnym stylu. Nie są to w pełni oddane klasyczne smaki kuchni koreańskiej. Serwowane tu dania są efektem kreatywności i fantazji szefa kuchni, który łączy tradycję z nowoczesnością. Przykładem jest… niebieski ryż! Architekci zainspirowani takim podejściem do gotowania, postanowili na odważne i niecodzienne rozwiązania.

Przestrzeń restauracji została podzielona na trzy strefy: z małymi stolikami oraz dwie dla większych grup. Sercem lokalu jest drewniany bar, który wieńczy pofalowany sufit w bordowym kolorze. Obok ustawiono dwa duże stoły. Jeden ma kobaltowy, a drugi bordowy kolor. Kolejne stoliki mają pomarańczowy odcień i dodają wnętrzu pozytywnej energii.


Wyraźnym miejscem jest też łazienka. Architekci usłyszeli jasne oczekiwania inwestora. – Hes powiedział: “Chcę łazienkę, która wygląda jak Juno Birch i utwór The golden filter – Awards” – wspomina Maciej Jasina. Łazienka jest niewielka, ale pełna koloru, charakteru i niepowtarzalnego stylu.

Restauracja Hesu jest mocnym punktem na kulinarnej mapie Warszawy. Jej nowoczesne i barwne wnętrza są dowodem tego, że odważne połączenia kolorów mogą tworzyć harmonijną i przytulną przestrzeń. To miejsce, gdzie goście mogą doświadczać wrażeń przeróżnych zmysłów.

zdjęcia: Migdał Studio

projekt: Maciej Jasina i Aleksandra Mętlewicz (aleksandrametlewicz.com)

Czytaj też: Wnętrza | Restauracja | Warszawa | Eklektyzm | Meble | Detal | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły