Restauracja Louis Vuitton

Restauracja Louis Vuitton. Tylko nieliczni wiedzą jak tu wejść. 

Dom mody Louis Vuitton to marka, której nie trzeba przedstawiać. Dziś chcemy pokazać wam najnowszy butik francuskiego domu mody, w którym znajdziecie nie tylko modne ubrania i akcesoria, ale również zjecie wyborny posiłek w sekretnym pomieszczeniu, do którego wejście znaleźć potrafią tylko nieliczni. Restauracja Louis Vuitton otwarta w Osace to miejsce pełne smaku, mody i świetnego dizajnu. Jej wnętrze zaprojektował architekt Peter Marino. 

Restauracja Louis Vuitton powstała w najnowszym butiku otwartym przez francuski dom mody w Osace. Sugalabo V, bo tak nazwano to wyjątkowe miejsce prowadzone jest przez wybitnego japońskiego szefa kuchni Yosuke Suga, który znany jest Japończykom z kultowej tokijskiej restauracji Sugalabo. 


Sugalabo V to pierwsza restauracja, która powstała bezpośrednio we wnętrzu butiku sygnowanego monogramem LV. Lokal powstał na ostatnim piętrze budynku Osaka Midosuji Store, a jego wnętrze inspirowane było historią i estetyką francuskiego domu mody. Restauracja Louis Vuitton zaprojektowana została przez amerykańskiego projektanta i architekta Petera Marino, który chciał stworzyć „eleganckie miejsce pełne radości, które nie będzie przytłaczać. 

Restauracja utrzymana jest w konwencji „speakeasy”, co oznacza, że wejście do niej zostało ukryte, a jego umiejscowienie znają tylko nieliczni. Restauracja składa się z kilku jadalni w kolorze czekoladowo-brązowym, gdzie goście znajdą niewielkie, kilkuosobowe stoliki. Szczęściarze, którzy znajdą wejście do Sugalabo V mogą usiąść zarówno przy tradycyjnych stołach, jak i wokół wysokiego stolika, który wychodzi na otwartą kuchnię. Skórzane siedzenia inspirowane były kolorystyką nowej kolekcji biżuterii. Podłoga pokryta została monochromatycznymi kafelkami w kształcie rombu. W obiekcie działa również Cafe V – kawiarnia i cukiernia, w której wszystko powstaje pod czujnym okiem szefa Suga. 

O architekcie: 
Peter Marino jest dyrektorem Peter Marino Architect PLLC, 160-osobowej nowojorskiej firmy architektonicznej założonej w 1978 roku. Szeroko uznawany za redefiniujący nowoczesny luksus poprzez równy nacisk na architekturę i projektowanie wnętrz. Portfolio Marino obejmuje wielokrotnie nagradzane projekty mieszkaniowe, handlowe, kulturalne i gościnne na całym świecie. Znany z włączania sztuki do swoich projektów architektonicznych. Obecne i niedawno ukończone projekty obejmują 11-piętrowe kondominium “The Getty” oraz galerię sztuki przylegającą do The High Line w Nowym Jorku, butik dla Chanel w dzielnicy Namiki w Tokio, restaurację “The Lobster Club” w nowojorskim Seagram Building, flagowy butik Louis Vuitton na Place Vendome w Paryżu, flagowy butik Bulgari i Ermenegildo Zegna na 57. ulicy w Nowym Jorku, flagowy butik Dior w Seulu i Pekinie oraz liczne prywatne rezydencje na całym świecie.

Czytaj też: Moda | Restauracja  | Louis Vuitton  | Japonia | Ciekawostki | Sztuka

źródło: Peter Marino