Dom mody Louis Vuitton to marka, której nie trzeba przedstawiać. Dziś chcemy pokazać wam najnowszy butik francuskiego domu mody, w którym znajdziecie nie tylko modne ubrania i akcesoria, ale również zjecie wyborny posiłek w sekretnym pomieszczeniu, do którego wejście znaleźć potrafią tylko nieliczni. Restauracja Louis Vuitton otwarta w Osace to miejsce pełne smaku, mody i świetnego dizajnu. Jej wnętrze zaprojektował architekt Peter Marino. 

Restauracja Louis Vuitton powstała w najnowszym butiku otwartym przez francuski dom mody w Osace. Sugalabo V, bo tak nazwano to wyjątkowe miejsce prowadzone jest przez wybitnego japońskiego szefa kuchni Yosuke Suga, który znany jest Japończykom z kultowej tokijskiej restauracji Sugalabo. 

Sugalabo V to pierwsza restauracja, która powstała bezpośrednio we wnętrzu butiku sygnowanego monogramem LV. Lokal powstał na ostatnim piętrze budynku Osaka Midosuji Store, a jego wnętrze inspirowane było historią i estetyką francuskiego domu mody. Restauracja Louis Vuitton zaprojektowana została przez amerykańskiego projektanta i architekta Petera Marino, który chciał stworzyć „eleganckie miejsce pełne radości, które nie będzie przytłaczać. 

Restauracja utrzymana jest w konwencji „speakeasy”, co oznacza, że wejście do niej zostało ukryte, a jego umiejscowienie znają tylko nieliczni. Restauracja składa się z kilku jadalni w kolorze czekoladowo-brązowym, gdzie goście znajdą niewielkie, kilkuosobowe stoliki. Szczęściarze, którzy znajdą wejście do Sugalabo V mogą usiąść zarówno przy tradycyjnych stołach, jak i wokół wysokiego stolika, który wychodzi na otwartą kuchnię. Skórzane siedzenia inspirowane były kolorystyką nowej kolekcji biżuterii. Podłoga pokryta została monochromatycznymi kafelkami w kształcie rombu. W obiekcie działa również Cafe V – kawiarnia i cukiernia, w której wszystko powstaje pod czujnym okiem szefa Suga. 

O architekcie: 
Peter Marino jest dyrektorem Peter Marino Architect PLLC, 160-osobowej nowojorskiej firmy architektonicznej założonej w 1978 roku. Szeroko uznawany za redefiniujący nowoczesny luksus poprzez równy nacisk na architekturę i projektowanie wnętrz. Portfolio Marino obejmuje wielokrotnie nagradzane projekty mieszkaniowe, handlowe, kulturalne i gościnne na całym świecie. Znany z włączania sztuki do swoich projektów architektonicznych. Obecne i niedawno ukończone projekty obejmują 11-piętrowe kondominium „The Getty” oraz galerię sztuki przylegającą do The High Line w Nowym Jorku, butik dla Chanel w dzielnicy Namiki w Tokio, restaurację „The Lobster Club” w nowojorskim Seagram Building, flagowy butik Louis Vuitton na Place Vendome w Paryżu, flagowy butik Bulgari i Ermenegildo Zegna na 57. ulicy w Nowym Jorku, flagowy butik Dior w Seulu i Pekinie oraz liczne prywatne rezydencje na całym świecie.

Czytaj też: Moda | Restauracja  | Louis Vuitton  | Japonia | Ciekawostki | Sztuka

źródło: Peter Marino