Wyspa Słodowa to szczególne miejsce na mapie Wrocławia. Od lat stanowi centrum wydarzeń organizowanych oddolnie przez lokalnych artystów oraz muzyków. Kontekst tego wyjątkowego miejsca uzupełnił budynek Concordia Design zaprojektowany przez jedno z najbardziej uznanych biur na świecie – MVRDV. Restauracja na Wyspie Słodowej to unikatowe miejsce, które trzeba odwiedzić będąc we Wrocławiu. 

Do zaaranżowania jednej z najbardziej wymagających przestrzeni budynku, czyli tzw. void’u (wycięcia), na funkcję restauracyjną, Inwestor zaprosił projektantów z pracowni mode:linaTM.

„Zależało nam aby pozostawić możliwość maksymalnego doświadczania skali architektury, przy jednoczesnym zapewnieniu przytulnych, intymnych przestrzeni do spotkań, rozmów oraz pracy” – Paweł Garus, architekt i partner w mode:linaTM.

Duży void (podcięcie) to przestrzeń na wskroś otwarta z każdej strony, w której przenikają się wzajemnie wnętrze z zielonym otoczeniem wyspy. Jej zwieńczeniem jest górujący nad wszystkim, niczym sklepienie Kaplicy Sykstyńskiej, gigantyczny mural autorstwa Alicji Białej.

„Imponująca wysokość pomieszczenia, trzy ogromne przeszklone fasady oraz monumentalny mural na sufcie to elementy, które jednocześnie bardzo silnie defniują tę przestrzeń, a zarazem nakładają bardzo wiele ograniczeń. Aranżacja wnętrz powinna być odczytywana jako uzupełnienie tej architektury, a nie jako dodatek lub element z nią konkurujący” – Jerzy Woźniak, architekt i partner w mode:linaTM.

Lekkie formy stworzone przez mode:linaTM budują wyważone wnętrze, które uzupełniają efekt skali istniejącej architektury. W mniejszych aranżacjach poszczególnych stref kryją się funkcjonalne scenariusze dla różnych opcji siedzenia i spędzania czasu przez gości. W nowej przestrzeni restauracji umiejętnie przenika się gra świateł, tekstur, kształtów oraz kolorów.

Otwarta przestrzeń dużej restauracji została wydzielona na mniejsze strefy za pomocą wysokich roślin oraz zaprojektowanych indywidualnie mebli. “Void” wypełniły wysokie stoły ze zintegrowanym oświetleniem, mniejsze stoliki z charakterystyczną konstrukcją oraz zasłony podwieszone na stalowej konstrukcji zasłony, które pełnią zarazem ważne zadanie funkcjonalne – umożliwiają stworzenie bardziej prywatnych, przytulnych przestrzeni i ułatwiają szybką zmianę układu wnętrza w zależności od planowanych wydarzeń.

Centralne miejsce zajął duży bar w formie dobrze widocznej i łatwo dostępnej wyspy. Jest to szczególnie ważne latem, kiedy na zieloną część Wyspy Słodowej otwierane są sporych rozmiarów drzwi umieszczone w szklanej fasadzie. Stalowa konstrukcja baru nie tylko organizuje przechowywanie i ekspozycję szerokiej gamy alkoholi, ale także pozwala wprowadzić wszechobecną zieleń do wnętrza.

Tylną ścianę zamyka długa, monolityczna strefa gastronomiczna, która pod szyldem SŁODOWA oferuje swoim gościom zróżnicowaną ofertę, którą doceni każdy “foodie”. Jej główną część stanowi lada z ciemnych płytek, dla której tłem jest perforowana blacha i ściany będące płynną kontynuacją muralu. Podział kolorystyczny klarownie organizuje przestrzeń dla trzech różnych konceptów gastronomicznych, z których każdy ma przypisany swój własny kolor odpowiadający muralowi nad nim.

Uzupełnieniem koncepcji restauracji jest aranżacja otwartego tarasu na dachu budynku, którego najważniejszym elementem jest duży bar w kształcie nawiązującym do baru w void’zie oraz duże siedziska w formie trybun wykonane ze sklejki z nadrukami fragmentów murala Alicji Białej. Projektanci sięgnęli do swobodnych skojarzeń z architekturą nadmorskich kurortów zarówno przy doborze materiałów na bar jak i kształtu i charakteru mebli katalogowych.

Czytaj też: Polska | Polscy projektanci | Architektura | Restauracja  | Wnętrza |

WnętrzaPROJEKT: Concordia Design Wrocław – restauracja na Wyspie Słodowej oraz taras na dachu
DESIGN : www.modelina-architekci.com
ZESPÓŁ PROJEKTOWY:Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Anna Kazecka-Włodarczyk, Joanna Lenart
ZDJĘCIA: Patryk Lewiński
WSPÓŁPRACA:ICON Concept / INTERIOR Group / DEMIURG / Q2 Studio