Wnętrze restauracji The Farm w Warszawie to projekt pracowni Nastazji Kropidłowskiej. Architektka chciała, by w zabytkowej kamienicy stworzyć unikalny klimat, przywodzący na myśl Warmię i Mazury.
Lokal znajduje się w kamienicy przy ulicy Mokotowskiej 8, w bezpośrednim sąsiedztwie Placu Zbawiciela. Właściciele są entuzjastami natury, Warmii i Mazur oraz swojej farmy nieopodal Olsztyna. Wystrój wnętrza miał więc oddawać klimat mazurskiej farmy.
Kamienica przy ulicy Mokotowskiej 8 ma ponad sto lat. Jej zawiły układ wnętrz pozwolił zaprojektować kilka różnych stref w restauracji. Pierwsza, największa sala to wysoka przestrzeń z antresolą. Zlokalizowano w niej główny bar oraz większą część stolików dla gości. Kolejna sala to otwarta kuchnia, w której na oczach klientów przygotowywane są wszystkie dania. Jest tutaj też dział z delikatesami, w których można się zaopatrzyć w mazurskie przetwory, wyselekcjonowane mięso z całego świata oraz mięsa z farmy należącej do właścicieli.
W dalszej części lokalu zlokalizowana jest mała salka z miejscem do degustacji wina i mięs oraz wyjściem do ogrodu letniego, w najdalszym zakątku lokalu powstała kameralna sala, którą można zarezerwować. Zmieści się tutaj 15 osób.
Projektując lokal architektka chciała wykorzystać maksymalnie dużo naturalnych materiałów. We wnętrzu dominują odkryta cegła, z której zbudowane są ściany kamienicy, oryginalna stuletnia deska odzyskana z rozbiórek budynków na terenie Mazur, ciemne, naturalne i mocno wyszczotkowane drewno tworzące obudowy okien, drzwi i antresoli, miedź pojawiająca się w detalach lampy i ażurowych konstrukcjach tworzących między innymi stojak na wino.
Przestrzeń ożywia zielona ściana stworzona z roślin filtrujących powietrze oraz autorskie murale przedstawiające archiwalną mazurską mapę oraz farmę.
Ważnym elementem budującym klimat miejsca jest żywność, która celowo została wyeksponowana. Mięso eksponowane jest w dużych ladach chłodniczych w delikatesach, znajduje się również w lodówkach do sezonowania mięsa w pobliżu antresoli oraz w salce przeznaczonej do degustacji win.
Co można tutaj zjeść? Między innymi kremową zupę z dyni, krem z buraka, a z dań głównych Burger The Farm z wołowiną i warzywami z mazurskiej farmy właścicieli czy Hot Doga z kiełbasą również z tej mazurskiej farmy. Pozycji w menu jest więcej. Sprawdźcie sami!
Czytaj też: Warszawa | Restauracja | Wnętrza | Miasto
fot. Dariusz Jarząbek